Un celebru avocat, ARESTAT după ce a cerut insolvenţa CEH

Tribunalul Hunedoara judecă cererea de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara depusă de o celebră casă de avocatură care s-a ocupat de înfiinţarea CEH, dar a fost contactată şi pentru acordarea de servicii de consultanţă pentru procesul de privatizare.

bostina_doru_32560500Este vorba despre Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii, care a depus la instanţa hunedoreană o cerere privind declararea insolvenţei în cazul CEH, de la care ar avea de recuperat câteva zeci de mii de lei pentru servicii de consultanță pentru privatizarea companiei energetice. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Hunedoara şi luni a fost rpogramat primul termen de judecată al procesului.

Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii este legată strâns de istoria Complexului Energetic Hunedoara. Este cea care a oferit consultanţă de specialiatte în vederea înfiinţării entităţii energetice huendorene, fiind desemnată în acest sens de Ministerul Economiei, în anul 2012. De asemenea, aceeaşi casă de avocatură a fost desemnată să ofere servicii de specialitate şi în vederea decshiderii procesului de privatizare, la care între timp Guvernul nu pare să se mai gândească prea mult.

 

Strategia de privatizare, abrogată de Guvern!

 

cehAstfel, odată cu împrumutul aprobat pentru CEH, Guvernul a adoptat o Hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., luând în considerare structura integrată a societății de producător de energie electrică și de exploatare a unor perimetre de huilă. Potrivit informaţiilor oficiale, CEH avea obligația de a restitui până la data de 30 aprilie 2015 un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite din instalațiile care funcționaseră în anul anterior, înregistrând un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la cca. 39 milioane lei. Implementarea cerințelor Deciziei Comisiei Europene din 21.04.2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. care să asigure și restituirea certificatelor menționate anterior, condiție esențială pentru continuarea activității de producere energie electrică, impune separarea activității miniere de celelalte activitati. “În acest context se modifică structura patrimonială a Societatii față de cea avută în vedere la momentul elaborării strategiei de privatizare și, astfel, acționarul se află în imposibilitatea de a derula procesul de privatizare în condițiile prevăzute prin strategia adoptată prin HG nr. 86/2013. Totodată, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. a fost inclusă în programul de reducere a plăților restante, fiind vizate măsuri de restructurare internă și găsirea unor soluții viabile de dezvoltare. Situația economico-financiară a Societății nu   s-a apreciat atât de mult astfel încât să reziste pieței concurențiale,  înregistrând la data de  31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei. Pe cale de consecință, este necesară abrogarea strategiei de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara  S.A. adoptate prin HG nr. 86/2013”, au anunţat oficialii guvernamentali.

 

 Doru Boştinţă, arestat

 

Revenind la cererea de insovenţă formulată în instanţă, trebuie precizat că, între timp, structura de conducere a casei de avocatură a fost “decapitată”, după arestarea lui Doru Boştină într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă, cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Chiar dacă numele lui apare încă în denumirea celebrei case de avocatură, reprezentanţii “Boştină şi Asociaţii” au precizat că acesta nu mai este asociat în cadrul casei de avocatură, fiind suspendat din calitatea de avocat, membru al Baroului Bucureşti, astfel că activitatea casei de avocatură nu este afectată. În concluzie şi procesul de la Tribunalul Hunedoara intentat celor de la CEH,l poate continua şi în lipsa acestuia, asta dacă nu cumva părţile vor cădea la pace, cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, după ce reprezentanţii CEH şi-au achitat măcar o parte din datoriile comerciale către societăţile care au cerut insolvenţa companiei energetice.