Miting pentru viitorul judeţului. “Nu ucideţi Hunedoara!”

     Aproximativ 1.200 de persoane s-au strâns în faţa Casei de Cultură „Ion Dulămiţă” din Petroşani pentru a participa la mitingul organizat de Sindicatul „Muntele”. Un miting pentru viiotrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru viitorul Văii Jiului, dar şi al judeţului Hunedoara, în general.

2015-05-22 14.07.27

Participanţii la acţiunea de protest sunt mineri de la exploatările miniere din Valea Jiului, pensionari din sistemul minier, dar şi oameni din diverse sfere de activitate cărora le pasă de viitorul lor şi al copiilor lor. Şi lideri ai partidelor politice – şi în specual al Noului PNL – s-au alăturat acţiunii de protest, însă PSD a fost extrem de slab spre deloc reprezentat, deşi este formaţiunea politică aflată la guvernare şi care are pâinea şi cuţitul în mână. „V-am votat cu speranţă/ Ne trataţi cu ignoranţă”, „Nu închideţi Valea Jiului”, „Ce vrem noi? Un trai decenet, demnitate şi respect” „Cine nu se trezeşte azi, degeaba va plânge mâine”, sunt doar câteva dintre lozincile scrise pe pancartele protestatarilor.

2015-05-22 14.07.08
Mintingul de vineri de la Petroşani este o acţiuen cuprinsă în campania „Hunedoara suntem noi”, prin care liderii minerilor şi energeticienilor vor să atragă atenţia asupra riscului ca judeţul Huendoara să fie ras de pe harta economică a ţării, cu consecinţe extrem de grave. Oamenii Ei Guvernului să creeze cât mai repede o strategie energetică în care să fie cuprins şi Complexul Energetic Hunedoara şi susţin că, în caz contrar, peste 6.000 de locuri de muncă vor fi desfiinţate. Siderurgia este deja o copie palidă a ceea ce a fost cândva, iar activitatea extractivă şi cea energetică – părţi componente ale CEH – se confruntă cu mari probleme financiare.

2015-05-22 14.07.16
De precizat că au existat informaţii conform cărora unii şefi ai minerilor din Valea Jiului ar fi încercar să-i blocheze pe ortaci să participe la miting. În plus, dezbinarea dinter sindicate şi-a făcut din plin simţită prezenţa şi în aceste zile, când sindicatele neafiliate la „Muntele” încercau pe toate canalele să-i covingă pe oameni să participe al acţiunea de protest.