Cum este corect – a desgheţa/a dezgheţa, a deslipi/a dezlipi, a (se) răsgândi/a (se) răzgândi etc.?

logoscriemcorect       Titlul articolului face trimitere la scrierea şi pronunţia prefixelor des- (dez-), răs- (răz-), având în vedere frecvenţa unor greşeli generate de faptul că, în limba română, există cuvinte derivate cu aceste prefixe, dar care se scriu diferit (cu s sau cu z). Aşadar, cum este corect – a desgheţa /a dezgheţa, a deslipi/a dezlipi, a (se) răsgândi/a (se) răzgândi etc.?

Pornind de la faptul că limba romană este o limbă care funcţionează după principiul fonetic (cum se scrie, aşa se pronunţă), regula care indică scrierea corectă a derivatelor cu des-/răs- este următoarea: se va scrie (şi se va pronunţa) dez-, răz- (cu z) înainte de vocale şi de consoanele sonore, care sunt b, d, g, v, z, j, m, n, l, r, ge-gi, ghe-ghi şi se va scrie (şi pronunţa) des-, răs- (cu s) înaintea consoanelor surde, cum ar fi p, t, k, f, s, h.

Se va scrie corect, de exemplu: a dezgheţa (dezgheţ), a dezlipi (dezlipire), a (se) răzgândi, a dezarma (dezarmare), a dezechilibra (dezechilibru), a dezgusta (dezgust), a dezmoşteni (dezmoştenire) etc. respectiv – a descătuşa (descătuşare), a desfăşura (desfăşurare), a desperechea (desperechere), a răsfrânge (răsfrângere), a raspliti (răsplătire), a răscroi (răscroire), răspoimâine etc.

Home



« (Știre anterioară)