Cum este corect – dute sau du-te, duce-ţi-vă sau duceţi-vă?

logoscriemcorect       Dacă, in privinta formelor verbale din titlul articolului, nu există diferenţe de pronunţie (dute/du-te, duce-ţi-vă/duceţi-vă), cand este vorba de ortografierea lor multe persoane ezită intre variantele consemnate – dute sau du-te, duce-ţi-vă sau duceţi-vă?

Modul imperativ, care exprimă o poruncă, un îndemn, un sfat, are forme numai pentru persoana a doua, singular şi plural. În limba română, la majoritatea verbelor, persoana a doua singular imperativ are forme identice cu persoana a treia, singular, a indicativului prezent, de exemplu: el lucrează (indicativ prezent)/Lucrează! (tu), imperativ, el citeşte (indicativ prezent)/Citeşte! (tu), imperativ etc.

Verbul a duce, care este un verb neregulat, nu urmează aceleaşi reguli, la modul imperativ, la persoana a doua singular şi plural, având forme proprii – du! (tu), respectiv duceţi! (voi).

Dacă se foloseşte reflexiv, însoţit de pronume, ca în variantele din titlul articolului, atunci se ortografiază cu cratimă – Du-te! (Te du), Duceţi-vă! (Vă duceţi), pentru a marca existenţa a două părţi de vorbire diferite – verb şi pronume.

Mai ales la forma de plural trebuie atenţie la scrierea corectă – Duceţi-vă! – pentru a nu-l confunda pe -ti, care face parte din forma verbului, cu pronumele de persoana a doua care însoţeşte alte construcţii verbale – Pune-ţi (tu) cărţile pe masă! (cu sensul Pune cărţile tale pe masă!)/ Puneţi (voi) cărţile pe masă! Modalitatea cea mai simplă de control este subiectul – dacă subiectul este voi, atunci ţi face parte din verb (se scrie fără cratimă).

Home

 

[slideshow_deploy id=’13836′]



« (Știre anterioară)