SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 2 iunie

download (8)      Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului

Romano-catolice
Ss. Marcelin și Petru, m.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 iunie.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ale cărui moaște se află de șase sute de ani în țara noastră, s-a născut în orașul Trapezunt, în jurul anilor 1300, din părinți credincioși.

Fiind negustor, ca și tatăl său, Ioan a plecat cu corabia din orașul natal spre Cetatea Albă, aflată pe atunci în stăpânirea tătarilor. În timpul călătoriei făcută pe Marea Neagră, a avut discuții cu un negustor venețian, pe nume Reiz, care-și arăta împotrivirea față de credința ortodoxă.

Ioan însă și-a apărat dreapta credință, lucru pentru care venețianul a hotărât să se răzbune. Astfel, sosind în Cetatea Albă, Reiz a mers la eparhul cetății, căruia i-a spus că Ioan dorește să treacă la străvechea religie a tătarilor și să se închine soarelui și idolilor păgâni. Adus înaintea stăpânitorilor cetății, tânărul Ioan și-a mărturisit însă cu tărie credința ortodoxă. Considerând cele spuse de tânăr drept o disprețuire a cultului pe care îl avea, conducătorul cetății a ordonat supunerea lui la chinuri și bătăi, fiind legat apoi de coada unui cal și târât pe ulițele pietruite. În cele din urmă, i-a fost tăiat capul cu sabia.

Trupul său a fost luat și așezat în biserica ortodoxă din Cetatea Albă; acolo sfintele sale moaște au făcut multe minuni și au vindecat boli.
Vestea acestor minuni ce se săvârșeau prin moaștele Sfântului mucenic Ioan cel Nou s-a răspândit în toată Moldova. Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400 — 1432 ), care reușise să obțină din partea Patriarhiei ecumenice recunoașterea canonică a lui Iosif Mușat ca mitropolit, dorea să împlinească această reușită istorică cu strămutarea moaștelor mucenicului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, în Catedrala Mitropoliei Moldovei.

La 2 iunie 1402, racla cu moaștele sfântului a fost adusă cu mare cinste din Cetatea Albă, de trimișii lui Alexandru cel Bun. Domnul însuși și mari boieri au întâmpinat sfintele moaște la poarta Cetății și le-au condus la Biserica Mirăuților, unde au fost așezate.

În 1589, moaștele au fost strămutate din vechea biserică domnească în noua catedrală zidită de Bogdan al III-lea, unde se află și astăzi.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’13836′]