Orice poveste tristă poate avea un happy-end

popacostas2Anca și Gabriel din Petroșani sunt părinții a trei copii cu vârste între un an și jumătate şi şase ani şi jumătate. Gabriel are 28 de ani iar Anca 27 şi provin, la rândul lor, din familii foarte sărace. Pe Anca părinţii au dat-o unei alte familii pentru că nu aveau cu ce o hrăni.

popacostas1Acum locuiesc într-o clădire casată, un mic bloc cu un etaj, situat lângă Gara din Petroşani. Sunt săraci lipiţi, fără apă, fără curent electric, doar cu câteva lucruri absolut necesare. Gabriel a muncit la una din societăţile de gospodărie din Valea Jiului, care s-a închis. Apoi, a fost ”angajat” de un mic om de afaceri, care a considerat că nu mai merită plătit pentru munca prestată, pentru că l-a hrănit și cazat. A început să lucreze cu ziua pe la gospodăriile unor oameni sau să curețe în jurul unor magazine, dar acest lucru se întâmpla destul de rar…

Au fost plecați o perioadă prin Moldova, în urma unor promisiuni de casă și muncă, dar au fost lăsați în drum și au fost nevoiți să revină la Petroșani. Între timp, locuința lor fusese devastată şi nu mai aveau mai nimic.

Anca, mama copiilor a mai fost căsătorită, dar soțul acesteia a decedat și a rămas cu doi copii. Fiica cea mare, de 9 ani, se află în plasament. Cei doi copii au pensii de urmaș. Cu Gabriel a mai făcut doi copii, dar de teama de a mai da naştere și altora, a cerut să i se lege trompele uterine invocând condiția sa socială. Gabriel are doar patru clase și urmările meningitei din copilărie îi accetuează atitudinea unui om naiv dar curat sufletește, iar Anca arată ca o adolescentă subnutrită.

grupuldepreieteniFelicia Vitan, directorul filialei Petroșani a Crucii Roșii, i-a descoperit căutând într-un container. A apelat şi la Asociația ”Grupul de prieteni” pentru a-i ajuta. Crucea Roşie Petroşani şi Asociaţia ”Grupul de prieteni” le-au adus ajutoare consistente, în cauză fiind vorba de 3 copii, care aveau nevoie de condiții minime de locuit.

popacostas3Din păcate, aceste ajutoare, în special mâncarea suficientă pentru circa săptămână, nu rezolvă situația acestor oameni. S-au căutat și soluții pe termen lung, cum ar fi, spre exemplu, ca Gabriel să aibă în grijă animale la o fermă din județul vecin, iar Anca să ajute la treburile gospodărești. Vor avea un salariu și cazarea asigurată.

popacostas4Până atunci însă poate vor mai exista oameni cărora le pasă de semeni şi care să poată ajuta această familie până depășește momentul disperat pe care îl traversează acum.

[slideshow_deploy id=’13836′]



« (Știre anterioară)