Luna lui Cuptor ne pârjolește buzunarele.Iată lista scumpirilor de la 1 iulie

       După ieftinirea alimentelor din iunie, urmează luna scumpirilor: 1 iulie vine cu mai multe tarife majorate.

ban

Iulie debutează cu mai multe majorări de preţuri. Gazele se vor majora cu 6 procente, amenzile de circulaţie vor fi şi ele mai mari, sunt anunţate scumpiri pentru apa menajeră și serviciile de canalizare, posibil şi pentru curentul electric.

Vestea bună este că salariul minim creşte tot de la 1 iulie de la 975 lei la 1.050 lei.

Gazele se vor scumpi de luna viitoare cu circa 6%, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Scumpirea îi vizează pe consumatorii casnici.

Autoritatea de Reglementare din Energie a propus Guvernului un calendar de creştere treptată a preţurilor pentru gazele din producţia internă de la 53 la 78 de lei pe megawatt oră, până în 2018. Prima etapă din calendar este chiar în această vară.

Mai multe primării au anunțat scumpiri pentru apa menajeră și serviciile de canalizare. Astfel, de la 1 iulie, prețul apei potabile va fi majorat cu 10% în orașul Sibiu. În județul Botoșani, prețul apei și al canalizării va crește, de la aceeași dată, cu 5%, potrivit evz.ro.

De asemenea, este posibil să asistăm şi la scumpirea curentului electric, însă lucrurile nu sunt ferm sabilite la nivelul ANRE.

Potrivit calendarului convenit de România cu forurile europene, de la 1 iulie ponderea electricității achiziționate de pe piața concurențială pentru utilizatorii casnici ar urma să crească de la 40 la 50%.

Amenzile pentru contraventiile rutiere vor creste, de la 1 iulie, pentru a doua oara in acest an. Asta inseamna ca, de la aceasta data, soferii care incalca prevederile Codului rutier vor trebui sa scoata din buzunar chiar si pana la 2.100 de lei.

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier. Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim va fi marit de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat si cresterea amenzilor pentru contraventiile rutiere.

Concret, incepand cu data de 1 iulie 2015, un punct-amenda va fi egal cu 105 lei, fata de 97,5 lei, cat este in prezent.

realitatea.net

[slideshow_deploy id=’14655′]