Ce rişti dacă foloseşti Windows fără licenţă?

     Pentru că mulţi dintre noi, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, au folosit un Windows fără licenţă la un moment dat, ar fi bine să ştiţi riscurile.

Windows7-retras-de-pe-piata

De-a lungul anilor am fost deseori întrebat despre riscurile utilizării unui Windows fără licenţă. Deşi în ultimii ani preţurile sistemelor de operare s-au micşorat semnificativ, pe vremea când o licenţă de Windows ajungea cu uşurinţă la 1000 de lei, mulţi dintre noi foloseau ,,un cd de la un prieten”, pentru a-şi pune PC-ul pe picioare. Mai ales în perioada boom-ului vânzării de desktop-uri preinstalate cu Linux în magazine consacrate, mulţi dintre cei care profitau de astfel de super oferte, nici nu ajungeau bine acasă, şi-l chemau pe vecinul de la etajul doi să le instaleze şi lor un Windows Xp sau Windows 7. În mod evident, un astfel de gest este ilegal, dar pentru că nu aţi auzit niciodată că a venit poliţia la Marinică pe motiv că folosea aplicaţii piratate, nu v-aţi cumpărat prea curând o licenţă.

Partea legala a utilizarii unui Windows fara licenta

Licenţele software intră sub protecţia legii nr.8/1996 actualizată privind protecţia drepturilor de autor. Aceasta clasifică utilizarea oricărei aplicaţii sau conţinut digital, fără plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenţă, ca fiind piraterie. ,,Art.139 (6) În sensul prezentei legi, prin mărfuri-pirat se înţelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fără consimţământul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, de pe un produs purtător de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Înainte de orice, merită să aveţi în vedere că legislaţia din România ,,bagă în aceeaşi oală” persoanele care folosesc software piratat şi persoanele care distribuie astfel de conţinut. Dacă intraţi în a doua categorie, realizaţi o infracţiune şi riscaţi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau, în cel mai bun caz, o amendă usturătoare. Cu aceeaşi pedeapsă se penalizează realizarea de copii piratat, închirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste graniţă, cât şi depozitarea lor în scopul distribuirii ulterioare. Apropo, riscurile sunt la fel de mari şi se pedepsesc tot cu închisoare de la 6 luni la trei ani şi pentru cei care instalează, stochează, execută sau afişează conţinut fără licenţă sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9 din aceeaşi lege nr.8/1996. În plus, nici o amendă sau pedeapsă cu închisoarea nu vă scapă de obligaţia acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licenţă.

[slideshow_deploy id=’13837′]

Sursa:playtech.ro/