Sfaturi pentru incarcarea corecta a bateriei telefonului sau tabletei

     Incarcarea corecta a bateriei telefonului este o problema cunoscuta si des intalnita de posesorii acestora. Cu totii folosim mici computere ce rar ne ofera o intreaga zi de utilizare pana sa ramana fara energie. Multi dintre noi le lasam la incarcat peste noapte si adormim stiind ca atunci cand ne vom trezi vom gasi bateria incarcata.

bateria-telefonului-ti-se-termina-prea-repede-poti-sa-o-salvezi-la-fiecare-incarcare_1

Dar, este sigur sa continuam sa ne lasam telefoanele conectate la incarcator dupa ce acestea s-au incarcat 100%? Acest fapt deterioreaza bateria sau ii reduce durata de viata?

Sunt multe mituri dar si multe idei despre acest subiect. Putem afla cu usurinta ca internetul este plin de opinii si marturisiri despre incarcarea bateriei dispozitivului dar, pana la urma, care este adevarul? In continuare puteti gasi mai multe informatii utile.

Ar trebui sa ne lasam telefonul la incarcat peste noapte?

smartphone-incarcat-de-la-priza„Sa ne lasam telefonul conectat la incarcator peste noapte este in regula, asta nu va afecta drastic dispozitivul. Telefonul este foarte inteligent, odata ce este incarcat la maximum stie sa opreasca curentul si protejeaza telefonul de supraincarcare.” spune Shane Broesky, co-fondatorul companiei Farbe Technik, companie ce produce accesorii pentru incarcat.

 

Pana acum totul pare in regula dar sunt situatii in care atunci cand un telefon este lasat la incarcat peste noapte se reduce durata de viata a bateriei.

baterii-li-ion-silicon„Bateriile de tipul Litium-Ion pot reactiona usor atunci cand dispozitivul se incalzeste iar asta poate duce la un efect de deteriorare. Daca folosim o carcasa, husa sau alt tip de accesoriu ce opreste caldura sa se disipe atunci va creste temperatura bateriei iar asta cauzeaza oxidarea celulelor conducand astfel la reducerea capacitatii si scurtarea duratei de viata.” a spus acesta.

 

Asigurati-va ca inlaturati orice accesoriu de protectie (bumper, carcasa aditionala sau husa) daca aveti de gand sa va lasati dispozitivul conectat la incarcator pe perioade lungi (in timpul somnului, de exemplu).

Care este modul optim de a incarca telefonul?

nu-mai-tine-bateria-la-telefon-2„Punctul sensibil al bateriilor Litium-Ion este acela ca trebuie mentinute incarcate intre 50 si 80%. Asta permita ionilor de incarcare sa lucreze si sa protejeze viata bateriei. Incarcarea acesteia pe perioade scurte de-a lungul zilei le va oferi ionilor energia necesara de functionare.” ne spune Shane.

 

Asa ca incarcarile dese si scurte pe parcursul zilei mentin bateriei un stil de functionare optim. Nu este placut dar aceasta este calea optima de a incarca dispozitivul daca dorim sa ii asiguram bateriei acestuia o durata de viata lunga.

Ce este de evitat?

„Cele mai mari amenintari pentru baterie sunt ciclurile de incarcare. Un ciclu de incarcare este acela in care bateria ajunge de la aproape goala la plina si fiecare baterie de telefon are un anumit numar de cicluri inainte de a nu mai putea fi utilizata.” a mai spus Shane.

Este posibil sa mai aveti multe cicluri pana ce limita este atinsa dar, eventual, bateria se va degrada observabil. Cand se va intampla asta, o sa puteti observa ca va va oferi o durata de viata scurta de-a lungul zilei sau pur si simplu nu va mai functiona.

O metoda de a reduce acest risc este evitarea incarcarii bateriei de la 0 la 100% pe cat posibil; daca aceste cicluri sunt dese atunci bateria se va degrada mai rapid si va va oferi din ce in ce mai putina energie pentru dispozitiv.

Folositi accesorii de calitate

Un alt factor de luat in calcul este folosirea de accesorii de calitate. Este intotdeauna mai bine sa fie folosite cablul si incarcatorul original cu care dispozitivul a fost livrat de producator sau sa le cumparati pe cele recomandate de acesta.

64_13

Uneori, accesoriile originale sunt vizibil mai scumpe dar puteti gasi si accesorii de calitate oferite de terti producatori. Cautati sa cumparati accesorii sigure, testate si certificate de producatorii de dispozitive mobile. Daca aveti de gand sa va cumparati un incarcator nou atunci este recomandat sa alegeti produse de la companii de top. Pe langa calitate, asigurati-va ca incarcatorul alternativ va ofera curentul si puterea corecta pentru dispozitiul pe care il veti utiliza.

Riscurile mai mari se regasesc la producatorii foarte mici; produsele contrafacute nu sunt produse a oferi siguranta si pot fi destul de periculoase, deoarece nu respecta standardele minime de siguranta impuse de legislatia in vigoare. Poate am vazut cu totii cum explodeaza bateriile telefoanelor sau cum incarcatoarele iau foc, asa ca este mult mai bine sa alegeti produsele de calitate chiar daca sunt mai scumpe, asta va poate salva chiar dispozitivul.

O mica recapitulare

Va puteti lasa telefonul la incarcat peste noapte fara a risca prea multe atata timp cat folositi un incarcator ce nu este contrafacut si sigur dar si daca nu va lasati dispozitivul sa se supraincalzeasca.

Pentru cele mai bune rezultate asigurati-va ca:

  • folositi cabluri, incarcatoare sau baterii oficiale sau alternative certificate de la branduri si retaileri cu o buna reputatie;
  • nu veti permite ca telefonul sa se supraincalzeasca; inlaturati husa daca il incarcati peste noapte;
  • pentru o durata de viata mai buna a bateriei, incercati sa o mentineti incarcata intre 50 si 80%;
  • evitati ca bateria telefonului sa se descarce complet si ca nu o incarcati de la 0 la 100% prea des.
  • [slideshow_deploy id=’13842′]
  • Sursa:techcafe.ro