Guvernul PSD îngroapă Complexul Energetic Hunedoara „pe din dos”

        Termocentralele Mintia şi Paroşeni mai puteau funcţiona fără ca România să rişte sancţiuni europene, iar decizia de sistare a activităţii acestora este una arbitrară.

psdDezvăluirile au fost făcute de deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău, copreşedinte al PNL Hunedoara, care le cere totodată Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și Prim-ministrului Victor Ponta să-și prezinte demisiile pentru sistarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni.  Ţâmpău atrage atenţia că dispoziţiile Gărzii de Mediu de sistare a activităţii şa cele două termocentrale nu au acoperire legală. Deputatul Bogdan Ţîmpău explică faptul că autorizația de mediu pentru termocentrala de la Paroșeni a expirat la data de 01.01.2010, iar pentru Mintia în data de 01.01.2013. Chiar şi aşa, în fiecare an – deși au existat cel puțin două controale din partea Gărzii de Mediu, ultimul având loc în luna mai – în urma lor nu au fost dispuse măsuri de sistare a activității celor două termocentrale. “Mai mult, de fiecare dată, la aceste controale a fost constatată lipsa autorizației integrate de mediu, fără consecințe asupra funcționării celor două unități. Conform Planului Național de Tranziție adoptat de către Comisia Europeană prin Decizia C (2015) 1758 din 30.03.2015 termenele de conformare pentru IMA 2 de la termocentrala Mintia au fost fixate pentru 31.12.2018, iar pentru IMA 3 la data de 30.06.2020. Așadar, neexistând presiuni legale pentru sistarea activității, nu poate fi vorba decât despre o presiune politică”, a declarat parlamentarul hunedorean. Acesta subliniază că este evident că o instituție a statului, Garda de Mediu, răspunde la comenzile politice ale PSD-ului și aliaților săi, luând măsura sistării activității termocentralelor Mintia și Paroșeni și asta pentru că liderii politici ai acestor partide nu își asumă responsabilitatea unei astfel de decizii.

Consecinţele sunt însă extreme de grave. În primul rand vorbim despre nesiguranţa locurilor de muncă ale angajaţilor de la Mintia şi Paroşeni, dar şi ale celor de la divizia minieră, care nu mai au cui livra cărbunele extras. În al doilea rând, mii de hunedoreni rămân fără apă caldă şi, extreme de posibil, fără căldură în apartamente. CEH a atacat decizia de sistare a activităţii, dar, până la o soluţie definitivă a instanţei vor trece luni bune. “Îi somez pe Ministrul Energiei, Andrei Gerea și pe încă Prim-ministrul României, Victor Ponta să-și asume o soluție pentru toți acești oameni și pentru soarta acestor unități economice vitale pentru județul Hunedoara, iar dacă nu sunt capabili să identifice soluții viabile pentru salvarea acestor unități economice să-și prezinte de urgență demisiile”, a conchis Bogdan Țîmpău.