Nu sunt bani pentru salariile angajaţilor CEH. Doar 75% din avansuri se plătesc

      Complexul Energetic Hunedoara nu are bani pentru plata integrală a salariilor angajaţilor. Veniturile CEH provin strict din vânzarea de energie, iar sumele încasate până acum sunt insuficiente.

minerisubteran_225979

Doar 75% din avansuri a putut plăti, marţi, administraţia Complexului Energetic Hunedoara către angajaţi, urmând ca diferenţa de 25 de procente să fie achitată, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare. Conducerea companiei energetice a explicat că nu are suficienţi bani, în condiţiile în care veniturile provin strict din vânzarea energiei pe piaţa zilei următoare (PZU). Iar din aceste venituri, trebuie plătit şi gazul metan folosit în procesul tehnologic, dar şi cărbunele achiziţionat de la Societatea Naţională Închideri de Mine Valea Jiului. „Am avea nevoie de aproximativ 2 milioane de lei – pentru că mai este o datorie de 500.000 de lei şi către SNIM – bani pe care nu îi am”, a declarat directorul general al CEH, Constantin Jujan. Încasările depind, în mare măsură, şi de preţul cu care CEH reuşeşte să vândă energia pe piaţă, care pot suferi variaţii semnificative de la o zi la alta, iar din aceşti bani trebuie achitată şi contravaloarea gazului consumat zilnic în procesul de producţie, care se ridică la circa 100.000 de lei/zi.

La ora actuală, Complexul Energetic Hunedoara are aproximativ 6500 de angajați, cei mai mulți pe partea minieră, iar situaţia devine tot mai tensionată pe fondul datoriilor acumulate şi a lipsei de lichidităţi. Problemele financiare i-au scos în stradă pe mineri în urmă cu aproximativ o lună, când peste 200 de angajaţi ai Complexului au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice.

CEH a fost înfiinţat în 2012, prin fuziunea celro două termocentrale, Mintia  şi Paroşeni, pentru ca în 2013 entitatea energetică să înglobeze şi cele 4 unităţi miniere declarate viabile, respective Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România.

[slideshow_deploy id=’16047′]