Mai puţin cu 225 de mineri la Societatea de Inchideri Mine Valea Jiului

Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului are, de miercuri, mai puţin cu 225 de angajaţi. Următorul val de dispobinilizări va fi în perioada octombie – decembrie, potrivit calendarului aprobat de Guvern.

MINERIMinerii care au plecat din sistem prin programul de concedieri colective sunt de la exploatările de huilă Petrila, Paroșeni și Uricani, iar de miercuri sunt oficial în șomaj. Fiecare dintre angajaţi va beneficia de plăți compensatorii, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, ajutor de şomaj, precum şi un venit lunar de completare care se acordă în următorii doi ani. Cei mai mulţi dintre ortacii disponibilizaţi îndeplinesc condiţiile de pensionare, adică au peste 45 de ani şi 20 de ani vechime în subteran.

Aceasta este doar prima etapă a programului de concedieri colective implementat anul acesta la SNIMVJ. În urmă cu o lună, Guvernul a anunţat că, pentru disponibilizările de la SNIMVJ, vor fi alocaţi, în total, peste un milion de lei. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015  şi sunt destinaţi plăţii venitului lunar de completare.

[slideshow_deploy id=’16047′]