Avram Iancu merge mai departe

 

      Nu a putut să fie primul român care traversează înot Canalul Mânecii, dar poate stabili un nou record şi să devină primul care reuşeşte, fără costum de neopren.

Avram-Iancu-inotator-680x365

“Viata merge înainte. La fel şi tributul zilnic de muncă. Dumnezeu hotărăşte ce, cui, cât, când şi unde”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook după ce economistul – maratonist Andrei Roşu a devenit primul român care a traversat înot Canalul Mânecii. O performanţă greu de egalat, la care Avram Marius Iancu încă speră, după două tentative eşuate. Singura diferenţă dintre cei doi este echipamentul purtat în timpul traversării apelor extrem de reci ale Canalului Mânecii, pentru că Roşu a purtat un costum de neopren, iar sportivul amator din Petroşani poate să participle la competiţie echipat doar cu slip, aşa cum cere regulamentul.

Anul trecut, Avram Iancu (39 de ani) a avut două tentative de a traversa înot canalul mânecii, dar a eşuat, prim dată fiind extreme de aproape de reuşită. Acum, mai vrea să încerce o dată, în luna august. Se antrenează din greu şi nu se lasă descurajat de faptul că nu mai poate fi primul care stabileşte acest record. Potrivt regulamentului competiţiei la care s-a înscris Avram Iancu, pentru parcurgerea Canalului Mânecii, supranumit şi „Iadul de Gheaţă” din cauza temperaturii foarte scăzute a apei, situată între 13 şi 18 grade Celsius, sportivii nu au voie să poarte costume de protecţie din neopren, potrivit regulamentului competiţiei, motiv pentru care traversarea este şi mai dificilă. La cea mai recentă conferinţă de presă organizată, Avram Iancu povestea cu ce s-a confruntat.„Am realizat nişte tentative foarte bune de a traversa înot Canalul Mânecii, am înotat 41 de kilometri din 34 de kilometri (distanţa dintre maluri în cel mai îngust loc al canalului – n.r.), deci mai mult decât trebuia din cauza unor curenţi foarte, foarte puternici. Să nu uităm, în Canalul Mânecii domneşte Dumnezeu. Acolo, condiţiile sunt foarte imprevizibile şi nimeni nu poate să spună sută la sută că traversează. Poţi să pleci pe soare şi apă liniştită şi să te trezeşti în mijlocul unei furtuni şi atunci trebuie să abandonezi tentativa. Ca să reuşeşti, chiar dacă de multe ori în viaţă te mai loveşti de eşecuri, ca să reuşeşti trebuie să perseverezi, să încerci în primul rând şi, după aceea, prin perseverenţă şi muncă şi, de ce nu, şi cu un pic de noroc, îţi trebuie îngăduinţă divină, eu cred că voi reuşi”.

avram_iancu

A început pregătirile pentru noua tentativă încă din luna decembrie a anului trecut, a alergat pe dealurile şi munţii din zona Petroşaniului şi a înotat foarte mult. În luna februarie a început o serie de antrenamente de aclimatizare, la temperature apropiate de zero grade, înotând chiar pe sub gheaţă. Şi, cu toate aceste antrenamente dure, Avram Iancu este încrezător că de data aceasta va reuşi să traverseze Canalul Mânecii înot, fără costum din neopren şi să devină primul român care atinge o asemenea performanţă.

Avram Marius Iancu este bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, este căsătorit şi are trei fetiţe, iar familia i.a fost mereu alături. Competiţia pentru traversarea Canalului Mânecii la care va participa Avram Iancu se va desfăşura în perioada 9-13 august.

[slideshow_deploy id=’16047′]