CENTRELE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI ÎN CARE SE AFLĂ 17.000 DE PERSOANE, NU VOR MAI FI FINANŢATE

                  Guvernul începe procesul de dezinstituţionalizare a 17.000 de persoane cu handicap aflate în centre rezidenţiale. Acestea vor fi date în îngrijire în cadrul familiei, pentru că Executivul nu mai finanţează centrele de îngrijire din subordinea Direcţiilor de Asistenţă Socială.

persoane-cu-handicap
Așa numita “reformă structurală de calitate” este analizată împreună cu autoritățile locale și organizațiile nonguvernamentale. Astfel, vor fi demarate două proiecte pilot în două județe, prin care aceste centre rezidenţiale să fie transformate în furnizori de servicii sociale, care să răspundă nevoile persoanelor de dizabilităţi.
Sursa de finanţare pentru demararea acestui proces este asigurată în special din fonduri europene. Acești bani sunt puși la dispoziţia României prin cele două programe capital uman şi dezvoltare regională. Astfel, până în 2020, România trebuie să cheltuiască 700 milioane de euro, pentru implementarea unei noi viziuni moderne în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi.
În acest moment în România există aproximativ 735.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 17.000 se află în astfel de centre. Prin această decizie se încurajează îngrijirea acestora în sânul familiei.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]