Ferește-te de bolile din ștranduri și piscine!

          Înnotul este o formă de activitate fizică complexă, care dezvoltă și tonifică întreaga musculatură a corpuilui. În plus,timpul petrecut în piscină sau savurând o băutură pe marginea acesteia are un efect relaxant si destresant asupra psihicului. Totuși există si câteva pericole de sănătate asociate cu timpul petrecut la piscina. Bolile care pândesc la piscină sau ștrand sunt diverse ,iar cunoașterea acestora oferă posibilitatea de a reduce riscul de îmbolnăvire.Deși clorinarea apei ar trebui să reprezinte o masură suficientă  de antisepsie  , există însă anumite specii de bacterii și fungi care pot supraviețui un timp îndelungat ( ore- zile), în aceste condiții extreme de mediu și care pot provoca următoare afecțiuni :

Grand-Ht-Terme-particolare-relax-piscina

1. Diareea infecțioasă

Reprezintă cea mai întâlnita afecțiune care poate fi provocată de mersul la piscina. Aceasta se poate declanșa atunci când înghițim accidental o cantitate de apă mai mare. Printre cei mai cunoscuți germeni care pot declanșa această boală se numără Crypstordium și Giardia. Aceștia sunt extrem de rezistenți în medii ostile, ca de exemplu,  apă amestecată cu clor și pot rezista zile întregi intr-o piscină ,chiar dacă s-a efectuat o clorinare corectă a apei. Cele mai multe cazuri cu diaree s-au înregistrat atunci cand cineva care este deja purtător de acești germeni înoată alături de ceilalți oameni în aceeași piscină, contribuind astfel, în mod involuntar, la raspândirea acestor microbi. Multe piscine au doar un singur sistem de filtrare a apei și asta duce la raspândirea bacteriilor într-un timp foarte scurt, contaminând astfel întreaga cantitate de apă.

2. Infecțiile pielii/ Dermatita

Dermatita este o infecție a pielii cauzată de bacteria microscopică Pseudomonas Aeruginosa, care se gasește cel mai frecvent in apă. Tocmai de aceea, o piscină îngrijita incorect poate deveni o  reală sursă de infecție. Aceste bacterii se înmultesc cel mai usor în apa caldă, deoarece în aceasta clorul și alți dezinfectanți se evaporă mai usor.

Dermatita se raspândește prin contact direct, iar primele iritații apar de obicei la câteva zile de la expunerea în apa contaminată. Primele simptome constă în apariția unor protuberanțe roșii, sensibile la atingere, care apoi se pot  umple cu puroi.

3. Infecțiile genitale

Atât femeile, cât și bărbații, se pot confrunta cu apariția infecțiilor genitale după o zi petrecută la piscină. Clorul din apă, caldura, transpirația și materialul costumului de baie reprezintă cei mai importanți factori care pot cauza infecții la nivel genital .În cazul femeilor, cea mai intalnită afecțiune în urma mersului la piscină este candidoza vaginală cauzată de ciuperca Candida Albicans.  Nici bărbații nu sunt foarte norocoși la aceste capitol , deoarece infecția se poate instala și la ei.

4. Pitiriazisul versicolor

O afecţiune produsă de un parazit obişnuit al pielii, Malassesia Furfur, care în anumite condiţii (transpiraţie, modificări ph, contact interuman) determină leziunii la nivelul pielii, în special pe spate şi braţe, manifestate prin pete albe şi/ sau maronii, roşii (de aici şi numele de versicolor), însoţite uneori de scuame fine.

5. Hepatita A

Hepatita A sau cea infecțioasă este asociată, de regulă, cu sistemele proaste de canalizare, iar sistemul de scurgere al apei din piscine poate deveni uneori problematic. Cauzele frecvente ale bolii implică ingerarea de apă contaminată sau atingerea de manere murdare. Șansele de a te alege cu   această afectiune cresc considerabil când piscina este foarte aglomerată.

 

 

[slideshow_deploy id=’13835′]

 



« (Știre anterioară)