News Alert! Ministerul Finanţelor a semnat acordul pentru ajutorul de stat destinat CEH

Ministerul Finanţelor a semnat, în sfârşit, acordul pentru prima tranşă din cel de-al doilea împrumut acordat de Guvernul României.

DSCF22511-820x300

Este vorba despre 98,4 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, după cum a anunţat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA).  “Am făcut încă un pas important pe drumul către salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat şi pe care îl facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic Naţional. Ne dorim să salvăm complexul, care are un rol incontestabil în asigurarea securităţii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social şi economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Văii Jiului”, a declarat Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.  Ministerul Energiei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au semnat convenţia privind acordarea către CEH a primei tranşe – în valoare de 98,4 milioane de lei, din ajutorul de stat individual de salvare. Suma aferentă tranşei întâi urmează a fi utilizată pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, astfel încât CEH să răspundă cerinţelor HG nr. 780/2006. Din acest împrumut anunţat de Executiv încă din luna mai, urmează să mai fie acordată încă o tranşă, în valoare de 68,5 milioane de lei, sumă ce va completa necesarul companiei energetice pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a precizat că, pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara trebuie să prezinte un program de restructurare care trebuie avizat şi de Comisia Europeană. Sumele primite nu pot fi însă utilizate în sectorul cărbunelui, compania asumându-şi obligaţia de a separa legal activitatea de minerit de restul activităţilor desfăşurate.

 

Un ajutor mult întârziat

 

Reamintim că, din cauză că MF a blocat acordarea ajutorului de stat, directorul general al CEH, Constantin Jujan, şi-a înaintat demisia din funcţie. ”Am demisionat din cauza întârzierii acordării împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Finanţelor Publice, cele 98 de milioane de lei aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2015. S-a întârziat prea mult din cauza birocraţiei. Este şi un calendar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), privind activităţile companiei. Urma să facem achiziţii de certificate, era nevoie de bani şi pentru programul de restructurare. Dar s-a ieşit din aceste termene”, a declarat Constantin Jujan. Iar sindicaliştii de la “Muntele”, organism reprezentativ la nivelul CEH, au atras atenţia că, dacă entitatea energetică nu primeşte ajutorul de salvare, societatea şi-ar putea înceta activitatea în aproximativ două luni. „În condiţiile în care CEH nu primeşte ajutorul de salvare, în cel mult două luni de zile activitatea acestuia se încheie pentru că nu vor mai exista fonduri pentru a susţine salariile şi pentru a plăti furnizorii de servicii şi materiale”, a declarat liderul Sindicatului “Muntele”, Petre Nica.

 

[slideshow_deploy id=’17454′]