Lăsaţi fără prime de Ziua Energeticianului

                        Premieră negativă la Termocentrala Mintia, unde Ziua Energeticianului se va sărbători din câte se pare fără adaosuri salariale. Nu numai că nu sunt bani, dar nu s-a putut semna nici protocolul pentru acordarea acestor prime.

images (1)Liderii Sindicatului “Muntele”, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, au venit la negocieri vineri dimineaţa, aşa cum era stabilit, însă discuţiile au fost blocate de prezenţa procurorilor DNA. În plus, sunt informaţii că nu există bani pentru plata acestor adaosuri salariale, iar în aceste condiţii tensiunile au crescut. La Mintia, energeticienii au fost la un pas de a întrerupe lucrul, tocmai pe fondul acestor nemulţumiri, iar situaţia nu este detensionată.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, de ziua meseriei este prevăzută acordarea unei sume în cuantum de 150 lei/ angajat pentru fiecare eveniment, respective Ziua energeticianului şi Ziua minerului, pentru toti salariatii CEH. Sinducaliştii au precizat că a fost agreată această împărtire în două tranşe de 150 lei tocmai pentru a veni în sprijinul angajatorului, acesta fiind scutit de o parte a contribuţiei către bugetul de stat dacă nu depăşeşte suma de 150 lei. Numai că ce s-a semnat după negocierea CCM nu poate fi pus acum în aplicare, iar administraţia susţine că nu are banii necesari.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi. CEH cuprinde termocentralele Mintia şi Paroşeni, respective unităţile miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]