Ultima zvâcnire/ CEH încearcă să amâne plăţile către Societatea de Închideri de Mine

       Complexul Energetic Hunedoara a apelat la ultima cale legală pentru a scăpa de plata a peste un million de lei noi către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şia formulat o cerere în anulare.

ceh

Peste un milion de lei trebuie să achite Complexul Energetic Hunedoara către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, datorie care provine din vânzarea cărbunelui extras din minele neviabile. Huila merge către termocentralele Mintia şi Paroşeni, însă CEH nu a achitat contravaloarea acesteia, astfel că oficialii SNIMVJ au apelat la instanţă şi au avut câştig de cauză. Potrivit sentinţei pronunţate de Tribunalul Hunedoara, suma pe care SNIMVJ o are de încasat depăşeşte 1,1 milioane de lei, la care se adaugă şi rata inflaţiei. “Admite în parte cererea de ordonanţă de plată formulată de către creditoarea Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA împotriva debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara și în consecinţă: ordonă debitoarei să plătească creditoarei suma de 1.162.924,47 lei, reactualizată în raport cu rata inflaţiei de la data plăţii effective”, se arată în dispozitivul sentinţei. Numai că CEH vrea să mai amâne puţin momentul plăţii, fiind împresurat de creditori şi cu sechestru asigurător pe conturi, tot din cauza datoriilor către furnizori. Aşa că, a formulat o cerere în anulare, aflată tot pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar primul termen de judecată a fost stability pentru data de 7 septembrie.
De precizat că, potrivit noii legislaţii din domeniu, ordonanța de plată devine definitivă doar ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare.
Din cauza sumelor datorate, Complexul Energetic Hunedoara a fost chemat în instanţă în mai multe procese deschise de furnizorii de materii prime sau materiale, care au ca obiect ordonanţa de plată, iar unii s-au sociat şi au cerut chiar insolvenţa companiei energetice hunedorene.

 

[slideshow_deploy id=’13837′]