„Mica ţiganiadă”/ Mâncăruri tradiţionale rrome şi jocuri de noroc la porţile Castelului Corvinilor

                     Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi, astăzi, gazda unui eveniment inedit cuprins în cadrul proiectului „RROMANE PARAMÌĆA (POVEŞTI ROME) – inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei”. „Gastronomie și jocuri rrome” este denumit evenimentul, iar în cadrul acestuia vizitatorii și turiștii prezenți la castel vor avea ocazia să deguste gratuit mancăruri pregătite după rețete specifice etniei rrome din zona Hunedoara. Deasemenea doritorii vor putea încerca și jocuri de noroc tradiționale rrome, jocuri ce se vor avea caracter demonstrativ.

download (11)
Promotorul proiectului este Asociaţia pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara iar partenerul acestuia este Asociatia Fjellugla Kompetanse (Norvegia). Potrivit managerului de proiect Bogdan Bălășcău, „RROMANE PARAMÌĆA (POVEŞTI ROME) – inventariere şi măsuri de conservare a patrimoniului imaterial rom din regiunea Hunedoarei” este prima inițiativă de acest gen derulată în zona Hunedoarei, prin care se urmareste salisfacerea nevoii stringente de cunoaștere a culturii și tradițiilor rome din regiunea proiectului, prin abordare științifică, și cu scopul comunicării către majoritate și alte minorități a patrimoniului comunitar rom. Demersul este cu atât mai important cu cât factorul coeziunii sociale este parte integrantă a funcțiilor culturii în societatea modernă.

Proiectul este derulat de către Asociaţia pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor Hunedoara, în parteneriat cu Fjellugla Kompetanse (Norvegia) și este finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României prin Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Proiectul va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii Vest, microregiunea Hunedoara, prin protejarea și valorificarea patrimoniului imaterial al minorității rome, a mai spus sursa citată anterior. Obiectivele urmărite sunt inventarierea patrimoniului imaterial al romilor din microregiunea Hunedoara, asumarea de către comunitate a valorilor culturii minorității rome prin organizarea de expoziție tematice (2 luni) și a unei serii de evenimente dedicate comunității rome la Castelul Corvinilor, întărirea relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia prin dezvoltarea schimburilor de experiență și promovarea modelelor de bună practică în domeniul comunicării publice.

Durata proiectului este de 8 luni, iar valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 172.600 RON.

 

[slideshow_deploy id=’13836′]

 

 



« (Știre anterioară)