Americanii au dat semnalul. Toamna aduce un nou lot de politicieni la DNA

                Mai direct, mai indirect, americanii au avut un rol important în intensificarea şi eficientizarea luptei anticorupţie în România. Sfaturile de peste ocean au greutatea unor directive pentru multe instituţii din România, iar semnalul dat recent de Departamentul de Stat din SUA, într-un raport despre traficul internaţional de persoane, dă fiori politicienilor. După perioada de vară, procurorii DNA vor tura motoarele la maxim.

 

perchezitii-1

Fără putinţă de tăgadă, cea mai afectată de accelerarea luptei anticorupţie după venirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA era aşa-numită castă a baronilor. Indiferent de partidul din care făceau parte, preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi consilierii locali deopotrivă au fost vânaţi fără milă, probele fiind uşor de strâns, la ce jafuri generalizate s-au făcut în teritoriu. Odată ajunse dosarele în instanţa, lucrurile au început să meargă mult mai încet, iar mulţi baroni se află încă în liberate şi chiar pe funcţii. Baronii din PSD speră chiar la o schimbare a situaţiei, după revenirea lui Liviu Dragnea la butoanele subterane. Speranţele acestora urmează să fie spulerate, după ce, într-un raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul internaţional de persoane, deci fără vreo legătură directă cu activitatea politică, specialiştii americani au tras un semnal de alarmă cu privire la obstrucţionarea unor anchete de către tot mai mulţi aleşi locali. Ceea ce cunoscătorii sistemului apreciază drept un semnal clar, de fapt un veritabil îndemn pentru declanşarea operaţiunii de lichidare a baronilor politici din teritoriu, scrie ziarul Naţional.

În plus, după cum susţin sursele noastre ziarului Naţional, procurorii deja ar fi fost instruiţi că trebuie să lărgească aria de acţiune a anchetelor pe care le desfăşoară. De exemplu, în noul Cod penal există anumite tipuri de infracţiuni la care nu prea a fost încadrat nimeni, cum ar fi cea de complicitate tacită la tentativă de trafic de influenţă. Iminentă recurgere la această încadrare în mai multe speţe aflate deja în desfăşurare le va permite anchetatorilor să-i ia ca din oală pe mulţi dintre politicienii care până acum scăpaseră de braţul tot mai lung al legii. Până acum, fuseseră săltaţi şi anchetaţi doar cei care luaseră mita în schimbul acordării unor contracte. De acum înainte vor fi solidari cu aceştia, juridic vorbind, şi colegii de partid sau de instituţie care au avut cunoştinţă de aceste practici şi au tăcut.

 

[slideshow_deploy id=’17330′]

stiripesurse.ro



« (Știre anterioară)