CEH cumpără certificate de carbon cu peste 8 euro bucata!

 

                            Preţul certificatelor de CO2 pe piaţa de profil rămâne extrem de ridicat, iar Complexul Energetic Hunedoara nu poate decât să achite preţul cerut. Acets lucru  insă, îi poate produce noi găuri în buget.

images (3)CEH a reuşit să mai achiziţioneze de pe bursă încă 600.000 de certificate de carbon, la preţul de 8,03 euro/ certificat. Astfel, în 27 iulie, compania energetică a cumpărat 250.000 de certificate de carbon, iar o zi mai târziu încă 350.000 de certificate de carbon. Cu o săptămână în urmă, societatea a achiziţionat, pentru 8,09 euro, alte 50.000 de certificate de carbon, însă trebuie să ajungă la 1,2 milioane de certificate şi asta până la data de 1 august 2015 ca să scape de sancţiunile europene. De precizat că, dacă nu se încadrează în termene, CEH riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate. Iniţial, aceste certificate trebuiau achiziţionate până în aprilie, dar compania energetică a beneficiat de o prelungire a termenului până la data de 1 august.

CEH a primit un ajutor de salvare, mai précis un împrumut din partea Guvernului pentru a putea cumpăra certificatele de CO2, însă banii s-ar putea dovedi a fi insuficienţi. Preţul certificatelor de carbon a crescut alarmant, iar de vină ar fi chiar Ministerul Finanţelor, care a făcut o mare greşeală atunci când a anunţat că s-a alocat ajutorul de stat către Complexul Energetic Hunedoara. CEH poate pierde din această tranzacţie aproape un milion de euro.

[slideshow_deploy id=’13842′]

 



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »