Megaescrocheria asigurării obligatorii a locuințelor

     Total împotriva firii, imoral, abuziv, discriminatoriu, neconstituțional şi inechitabil, parlamentarii îi obligă pe cetăţeni să se asigure la PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor), care funcţionează sub forma privată a unei societăţi comerciale de asigurare-reasigurare. Practic, statul îngraşă în acest mod 13 companii de asigurare din ţara noastră pe spatele populaţiei și a autorităților locale, fără nici cea mai mică jenă.

megaescrocheria-asigurarii-obligatorii-a-locuin-elor-268744-1

Iniţial, Legea nr. 260/2008 a obligat cei peste 8,3 milioane de proprietari de locuinţe să şi le asigure cu echivalentul a 10 sau 20 de euro/an, în funcţie de construcţie. În prima categorie intrau casele din paiantă, chirpici şi lemn, iar în cea de-a doua cele din beton şi cărămidă. Nu contează dacă posesorul deţine o garsonieră confort III într-un bloc comunist ori o vilă somptuoasă, construită ilegal la malul vreunui lac – tot atât plăteşte.

O lege absurdă, ca multe altele așișderea

Zilele acestea urmează ca, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 191/2015 promulgată pe șest, să se măsluiască Legea nr. 260/2008, astfel încât să-i fie mai bine acestui PAID (adică celor 13 societăți de asigurare-reasigurare) și mai rău populației, alături de autoritățile locale. De ce s-a ajuns aici vom arăta în cele ce urmează, nu înainte de-a trece în revista o serie de prostii din actul normativ inițial.

AOL (Asigurarea Obligatorie a Locuințelor) a fost impusă de guvern sub forma unei taxe de solidaritate, prin care cetățenii loviți de cutremure, alunecări de teren și inundații să fie sprijiniți de ceilalți cetățeni și nu de guvern, cum se întâmpla înainte vreme. Datorită asigurărilor mici impuse în această fază, de 10 – 20 de euro, nici despăgubirile nu se pot ridica la mai mult de 10.000 – 20.000 de euro pentru daune totale, bani cu care calamitatul, în majoritatea cazurilor, nu-și poate ridica o locuință decentă.

Cei care nu plătesc taxele respective – căci altfel nu le putem numi – sunt pasibili de amenzi între 100 și 500 de lei, aplicate de către autoritățile locale și virate către conturile PAID pro-bono, adică activitate moca efectuată de primării în folosul celor 13 companii private, că așa a vrut Guvernul Tăriceanu, apoi cel al lui Emil Boc. Proprietarii care își asigurau locuințele de bună voie pentru mai multe riscuri, inclusiv cele obligatorii, nu mai erau chemați să încheie și cu PAID o altă asigurare.

O lege antisocială, anticonstituțională și idioată

În România sunt inventariate, cum spuneam, un număr de 8,3 milioane de locuințe, 65% dintre acestea fiind construite din cărămidă și beton, iar 35% din lemn, paiantă sau chirpici. Asta înseamnă că veniturile anuale maxime ce ar putea fi colectate, teoretic, de către PAID s-ar fi putut ridica la suma de 13.695.000 de euro, ceea ce este greu de imaginat, după cum vom demonstra mai încolo.

Cum în România, de exemplu, doar 360.000 de locuințe sunt expuse riscului de inundații, se poate aprecia că niciodată sumele de bani plătite de populație nu vor putea fi depășite de eventualele prime de asigurare, chiar dacă am avea la fiecare 12 luni cutremure însemnate, alunecări de teren și inundații soldate cu daune totale în totalitate.

Asupra a cât de antisocială, neconstituțională și idioată este această lege, nu vom mai insista, deoarece: unu – ne răcim gura de pomană și doi – Parlamentul a mai scos o reglementare care s-o modifice pe prima, fiindcă PAID nu i-a ieșit pasiența pe care a mizat, așa cum s-ar fi așteptat. Iar această modificare a primit cu brio acordul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), al cărui președinte, Mișu Negrițoiu, are mari probleme cu organele abilitate ale statului.

O lege proastă modificată prin alta și mai proastă

Pentru a pregăti terenul cu privire la modificarea Legii nr. 260/2008, PAID a ieșit în presă – cum se spune – plângându-se că, la nivelul actual de colectare a asigurărilor obligatorii (sub 10%), operatorii nu vor putea suporta daunele în caz de calamitate. Hai, nu zău! Dar acești operatori nu sunt, la rândul lor, reasigurați? În concluzie, totul nu este altceva decât o nouă mârșăvie pusă la cale de șmecherii din această țară, și vom arăta de ce.

Începând cu data de 6 august 2012, când asigurarea obligatorie a intrat în vigoare (iar nu de la 15 iulie 2011, așa cum MAI a dezinformat populația), asigurătorii ce fac parte din PAID n-au fost capabili să colecteze nici măcar 10% din cât au scontat, din propria impotență, gaura înregistrându-se în special în mediul rural. Așa că s-au reorientat spre modificarea abuzivă a legii inițiale, pe care parlamentarii zăpăciți de căldura verii au votat-o, fără să aibă habar de ce ridică mâinile-n aer. Iar președintele Iohannis a promulgat-o fără nicio explicație, în stilu-i caracteristic.

O lege prin care primăriile trebuie să lucreze pentru o firmă privată

Legea nr. 191/2015 pentru modificarea și – chipurile – completarea Legii nr. 260/2008 frizează ridicolul din majoritatea punctelor de vedere. Astfel, cei care înțeleg să-și asigure facultativ locuințele n-o vor mai putea face, dacă n-au plătit mai întâi la PAID cei 20 de euro, ceea ce constituie în realitate o dublă impunere absolut neverosimilă și interzisă în toată lumea civilizată. Că de ce să plătești acestui Pool suma respectivă, atâta vreme cât tu te asiguri facultativ pentru daune mai multe, plătind pe măsură?

A doua șmecherie constă în faptul că locuințele din lemn au fost trecute în categoria celor din beton, cărămidă și piatră, pentru care asigurarea se ridică la 20 euro/an. Pe ideea că ăla care are cabană din lemn poate plăti mai mult, că are de unde. O altă mizerie se concretizează în faptul că primăriile, deci autoritățile locale, au fost obligate ca la trei zile de la sesizarea PAID să remită posesorilor de locuințe notificări scrise prin poștă, ca să-și plătească asigurarea, cu confirmare de primire, pe propria cheltuială.

După care să-i amendeze și să vireze banii către asigurători. Altfel spus, amețiții parlamentari obligă autoritățile locale nu numai să muncească în folosul unei firme private, dar să mai și cheltuiască bani din bugetele locale pe taxele poștale, ca asigurătorii să înregistreze profituri cât mai mari.

O lege strâmbă, despre care Avocatul Poporului n-a auzit până acum

Cum spuneam, primarii sunt obligați să-i amendeze pe localnicii care nu plătesc că n-au de unde, banii fiind virați către același ticălos PAID. Că pe urmă dracu’-i mai votează pe edili… Mai mult, promotorii jecmănirii populației posesoare de locuințe comit infracțiunea de abuz la lege, în cel mai flagrant abuz cu putință, asupra căruia Avocatul Poporului nici nu s-a aplecat până în prezent, nici nu pare – cel puțin deocamdată – dispus să se aplece.

Fiindcă primarii nu numai că sunt obligați prin noua lege la care ne referim să-și hăituiască și să-și spolieze alegătorii, ca să umfle conturile asigurătorilor, dar mai trebuie să și cheltuiască din bugetele locale, pentru punerea în aplicare a unui act normativ de-a dreptul imbecil. În plus, pentru locuințele sociale și cele administrative, tot Primăria trebuie să plătească asigurări aiurea, chit că n-are de unde.

Din păcate ne vedem nevoiți să ne oprim aici, ca să nu plictisim cititorul. Căci, altminteri, acest subiect, depănat de la a la z, s-ar putea întinde pe parcursul unui serial cu multe episoade. În care putem demonstra cu date, cifre, analize și dovezi de necontestat și circumstanțiale cum asigurătorii implicați în această afacere murdară au făcut lobby pe lângă conducerea ASF și mulți parlamentari, în unicul scop al înavuțirii fără justă cauză, în detrimentul populației deținătoare de locuințe.

[slideshow_deploy id=’13835′]

Sursa:https://www.ziuanews.ro/



« (Știre anterioară)