Cum este corect – dezinsecţie sau dezinfecţie?

                Cele două cuvinte din titlul articolului – dezinsecţie, dezinfecţiesunt împrumuturi din limba franceză (fr. desinsection, respectiv fr.desinfection), ambele corecte, foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca sens, adică paronime.

scrie212-216x17521Dezinsecţie, potrivit definiţiei de dicţionar, înseamnă: distrugere a insectelor parazite (transmițătoare de boli) aflate în mediul uman; operație de distrugere a insectelor dăunătoare cu ajutorul unui insecticid (DEX), iar dezinfecţie/dezinfectare: acțiunea de  a dezinfecta  și rezultatul ei; operație de distrugere a microbilor sau a paraziților animali și vegetali; a distruge germenii patogeni din afara organismului, pentru a împiedica orice contaminare (DEX).

În cazul ambelor substantive, este corectă scrierea prefixului cu –z- (nu cu –s-), având în vedere că, în limba română, întotdeauna, înainte de o vocală, acest prefix se scrie dez– şi nu des-. Trebuie precizat, de asemenea, că cele două cuvinte nu sunt derivate în interiorul limbii române, ci, ca împrumuturi, au păstrat structura din limba din care provin (franceză), traducându-se/adaptându-se elementele componente, la specificul limbii noastre, procedeu de imbogătire a vocabularului care se numeste calc lingvistic.

Se poate spune corect, de exemplu: Cea mai simplă metodă de dezinfecţie a mâinilor este spălarea cu apă şi săpun, după care se aplică o substanţă antiseptică sau Au fost necesare măsuri drastice de dezinsecţie din pricina numărului mare de gândaci de bucătărie etc.

[slideshow_deploy id=’17330′]

destepti.ro