Ce boli poate provoca expunerea prelungită la aerul condiţionat

     Medicii spun că expunerea la aer condiţionat generează unele probleme de sănătate. Un studiu realizat de către medicii specializaţi în ortopedie arată că cea mai frecventă afecţiune cauzată de expunerea prelungită la aer condiţionat este durerea de la nivelul coloanei vertebrale.

14921c9b9789c4f280a7151316c93775

„Căldurile extreme ne obligă la măsuri extreme şi asta nu e bine pentru organism. Iar una dintre ele, tentaţia de a petrece prea mult timp în dreptul aparatelor de aer condiţionat setate pe temperaturi scăzute, ne poate duce din vacanţă, direct la doctor, cu dureri acute la nivelul coloanei vertebrale”, arată Mihaela Proicea, medic specialist la Clinica Bio Ortoclinic.

Specialiştii spun că expunerea repetată la curenţii de aer rece poate îmbolnăvi orice persoană, cu atât mai mult cu cât are afecţiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare.

„Multe din afecţiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzaţia de rece şi cum, în această perioadă caniculară în majoritatea locurilor în care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este menţinută artificial cu cel puţin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzaţia pe care o simte este cât se poate de plăcută. Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe lângă traumatism, dezhidratare, postură corporală incorectă, lipsă de substanţe minerale”, a mai spus  Mihaela Proicea.

Medicii arată că atunci când apar problemele de la nivelul coloanei,  muşchii şi ligamentele devin flasce şi mai puţin elastice, iar apoi apare faza instabilităţii.

Tratamentul pentru problemele coloanei vertebrale  provocate de expunerea la rece constă în mobilizare şi exerciţii fizice sub supraveghere de specialitate, dar şi  hidratarea suficientă.

[slideshow_deploy id=’18375′]

Sursa:http://www.gandul.info/