Dezastru în masivul Retezat : Pădure mistuită de incendii

    Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ un hectar  de pădure şi coronament din masivul Retezat, de pe raza comunei Pui, din cursul zilei de ieri. Suprafaţa arsă este de aproximativ 6 hectare de pădure, în acest moment zona activă fiind de aproximativ un hectar.

646x528

          În acţiunea de stingere sunt implicaţi 40 de pompieri, 4 jandarmi şi 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de ieri şi al nopţii trecute. Echipele de intervenţie acţionează în condiţii dificile: teren accidentat şi în pantă, vânt puternic care îşi schimbă constant direcţia şi lipsa surselor de apă.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa Iancu de Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operaţiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafaţă mare de fond forestier de răşinoase, care este pusă în pericol. În plus, pe fondul condiţiilor meteorologice de secetă şi lipsa precipitaţiilor, există riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Naţional Retezat.

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter MI-17, deservit de doi piloţi şi un tehnic de bord, . Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor.

De astăzi, începând cu ora 13, operaţiunile desfăşurate terestru sunt sprijinite şi de elicopterul care dispersează apă deasupra zonei în care se manifestă arderea. Alimentarea cu apă se realizează dintr-un lac situat la aproximativ 19 km distanţa faţă de incendiu.

 

 

[slideshow_deploy id=’13835′]