TRAGEDIE. Strângea bani pentru o casă în România, dar s-a prăpădit într-o seră din ITALIA. Român găsit mort în condiții misterioase

    Moarte din cauze naturale sau exploatare prin muncă? Aceasta este întrebarea carabinierilor din Asti în cazul unui român de 46 de ani care a decedat zilele trecute într-o seră legumicolă din Carmagnola (Torino).

sera_Carmagnola

Un infarct provocat de o stare precară de sănătate sau de cele 50 de grqde Celsius înregistrate în sera de roşii în care muncea 10-12 ore în fiecare zi pentru patru euro la oră?

Carabinierii din Asti au deschis o anchetă în cazul unui român în vârstă de 46 de ani din Carmagnola (Torino) care şi-a pierdut viaţa chiar lângă sera din Carmagnola în care muncea la cules de roşii.Potrivit poliţiştilor, Ioan Puşcaşu a fost găsit mort de nişte colegi de muncă într-un şopron de lângă seră.Din primele investigaţii, rezultă că bărbatul a suferit un infarct miocardic provcat de temperaturile ridicate din sere, care pot atinge chiar şi 50 de grade Celsius.

Martorii spun că nu era acasă, dar un patron din zonă corectează: „L-am găsit pe stradă plin de noroi şi l-am dus acasă”

Circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa Ioan Puşcaşu sunt încă neclare pentru carabinierii din Asti care se ocupă de acest caz.Asta cu atât mai mult, cu cât au fost depuse mărturii în contradictoriu referitoare la modul în care a murit românul.

Astfel, un patron italian din zona serelor din Carmagnola susţine că, în acea zi, l-a găsit pe Ioan căzut pe stradă, l-a urcat în maşină şi l-a dus în sera unde acesta muncea şi locuia împreună cu sora și cumnatul său.Când aceștia au chemat serviciul de ambulanţă, pentru Ioan era prea târziu – nu mai avea funcţii vitale, iar medicii au putut doar să înregistreze decesul.O versiune total antitetică celei de mai sus a fost prezentată de un grup de prieteni ai lui Ioan, care susţin că în seara decesului, românul era acasă, întors de la o zi de muncă în sere.

Cazul devine cu atât mai învăluit de mister, cu cât aceiaşi prieteni povestesc că bărbatul era în stare bună de sănătate, ba chiar ceruse cumnatului său haine de schimb curate după ziua de muncă în seră.

„Ioan era un om bun şi nu merita să sfârşească aşa. A muncit din greu şapte ani, mereu la negru şi nu s-a plâns niciodată. Voia doar să îşi facă o casă în România”, au declarat prietenii românului decedat.Cu două mărturii total diferite şi cu puţinele probe pe care le au la dispoziţie, carabinierii din Asti fac tot posibilul să descopere cauzele morţii lucrătorului în seră român.

Locuia într-o baracă lângă sera unde muncea pentru 4 euro pe oră

În puţinele ore rămase pentru odihnă, Ioan Puşcaşu se refugia într-o baracă sărăcăcioasă de lângă seră, pentru care mai plătea şi chirie patronului.

Nu cu bani, spun prietenii, ci prin ore suplimentare de muncă şi prin supravegherea animalelor pe care le avea în proprietate patronul său.

În zilele în care îi mai rămânea o fărâmă de forţă după ziua de muncă în seră, îşi lua bicicleta şi colinda satele vecine. Uneori se oprea şi pe malul răului Po şi pescuia.Era singura lui alinare, spun prietenii, pentru că Ioan nu avea permis de conducere ca să se deplaseze pe distanţe mai lungi.Muncea până la zece ore pe zi cu doar patru euro pe oră, bani încasaţi în totalitate „la negru”. Chiar dacă erau puţini, fiecare bănuţ era pus deoparte pentru că Ioan avea un vis, care l-a şi adus în Italia: să îşi construiască o casă a lui la Botoşani, oraşul său natal.Pentru că îi avea pe sora şi pe cumnatul său aici în Italia, Ioan a decis, în urmă cu şapte ani, să îi urmeze pentru a strânge bani de casă.

Înainte să vină în Italia, spun rudele, românul a străbătut aproape toată Europa, lucrând cu ziua, cu ora, acceptând orice muncă doar pentru a reuşi să strângă nişte bani.Italia era ultimul popas înainte de reîntoarcerea la Botoşani pentru a-şi duce la bun sfârşitul planul de a construi o casă.N-a mai apucat însă nici să se întoarcă în România, dar nici să îşi sărbătorească ziua de naştere de pe 2 august.

„Ar fi împlinit 47 de ani şi voia să mergem cu toţii la mare”, au spus prietenii.

[slideshow_deploy id=’19661′]

Sursa:https://www.actualitatea.it/