VIDEO / Politică şi delicateţuri la Nedeia Troiţei din Parâng

troita3“Atunci când vrei cu adevărat să faci ceva pentru oamenii din comunitatea în care trăieşti şi căreia vrei să-i câştigi încrederea, Dumnezeu îţi ajută să reuşeşti. Eu cred că prin felul în care noi, libealii am reuşit să concretizăm ediţia din acest an a Nedeii Troiţei din Parâng, am făcut încă un pas înainte în drumul pe care noi, cei care astăzi construim politica liberală în Valea Jiului, îl dorim pentru a le demonstra oamenilor că rolul vieţii politice şi al oamenilor politici într-o comunitate trebuie să fie unul al încrederii reciproce şi al construcţiei unei vieţi mai bune pentru toţi cetăţenii”,mărturiseşte vicepreşedintele liberalilor hunedoreni, Costel Avram, după succesul unui eveniment care a marcat Valea Jiului în ziua marii sărbători creştine a Sfintei Maria.

troita11Printre sutele de oameni care s-au rugat la troiţa din Parâng, la ceas de mare sărbătoare creştină, pentru sănătate, pentru viaţă lungă şi frumoasă dar şi pentru cei dragi şi pentru comunitatea din care fac parte, s-au numărat şi foarte mulţi oaspeţi de seamă ai organizatorilor. La Nedeia Troiţei din Parâng au fost prezenţi, la invitaţia lansată de Costel Avram, preşedintele organizaţiei PNL Hunedoara, deputatul Bogdan Radu Ţâmpău, deputatul liberal Carmen Hărău, preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara – Adrian David, primarii liberali de la Călan (Filip Adrian Iovănesc), Baru Mare (Daniel Răducanu) sau Pui (Victor Stoica), dar şi reprezentantul comunităţii locale din municipiul Petroşani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Desigur, nu au lipsit de la acest eveniment fruntaşii liberalilor din Valea Jiului, de la preşedinţii organizaţiilor de la Petroşani (Dorina Niţă şi Valeriu Butulescu), Vulcan (Alina Cârstoiu), Lupeni (Constantin Brânduşe şi Cristian Roşu), Aninoasa (Adi Albescu) sau Uricani (Constantin Zaharia şi Ilie Pârvan), numeroşi consilieri locali, dar şi simplii membri sau simpatizanţi ai PNL.

troita7Aşa cum şade bine unei nedei momârlăneşti, nu au lipsit de la acest eveniment nici folclorul, cântecul şi jocul popular fiind nu doar un element de spectacol artistic, ci şi unul care a prins întreaga suflare a celor veniţi la munte pentru acest eveniment. Desigur, mobilizatoare în acest sens a fost prestaţia solistei Aida Busuioc şi a formaţiei de muzică populară a acesteia (care au încântat publicul), dar şi jocurile, strigăturile şi dansurile populare excepţionale ale momârlanilor de la Ansamblul Folcloric “Bujorii Muntelui” din Petrila. Aşa se face că nedeia din Parâng a îmbrăcat cu succes în acest an toate ingredientele unei nedei tradiţionale momârlăneşti, fiind nu doar prilej de distracţie pentru oamenii locurilor, ci şi un inedit dar necesar punct de atracţie pentru turiştii aflaţi în vacanţă la munte, în staţiune.

troita4Unde mai punem la socoteală şi faptul că, graţie unor oameni de mare suflet liberal, în Parâng, la nedeie s-au întins şi mesele pentru pomana Sfintei Maria, unde au fost omeniţi, după datina momârlănească, toţi cei care au binevoit a se aşeza la masă. O masă pe care au fost puse bucate alese, pregătite cu trudă dar cu dragoste de săteni de ispravă din satele petrilene. “Ne-am pregătit pentru o pomană specific momârlănească, cu tocană de oaie şi păsat, aşa cum am învăţat din datina străbună a nedeilor noastre, pentru toţi cei care au venit sâmbătă la nedeia troiţei. Bucatele au fost pregătite după reţete tradiţionale şi oferite cu generozitate celor care au venit la acest eveniment, pentru a marca praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru a se bucura de spectacolul nedeii troiţei sau pur şi simplu pentru turiştii Parângului”, explică Doiniţa Maria Bălănesc, consilier local PNL la Petrila, unul dintre organizatori.

WP_20150815_12_08_09_ProDrept dovadă a succesului acestui eveniment stă faptul că peste o mie de oameni din toată Valea Jiului au răspuns invitaţiei adresate de liberali şi au urcat de Sfântă Mărie în Parâng, pentru a se bucura de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Asta cu atât mai mult cu cât, în urma unei hotărâri de Consiliu local adoptată la Petroşani, cele două instalaţii de telescaun au funcţionat, sâmbătă, gratuit, pentru toţi cei care au dorit să urce la munte.

troita1Acum, la vremea diseminării rezultatelor, Costel Avram se declară mulţumit: „Cred că ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat. Eu vreau să le mulţumesc tuturor celor care au ales să fie alături de noi la această sărbătoare şi mai ales celor care, întru-n fel sau altul s-au implicat în succesul acestei acţiuni.”

[slideshow_deploy id=’19661′]