Esti in delegatie sau detasat? Afla aici valoarea diurnei pe care firmele o pot acorda fara sa plateasca impozite sau contributii

Salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Aceasta indemnizatie de delegare, denumita si diurna, poate fi scutita de plata impozitelor si contributiilor daca nu depaseste o anumita valoare reglementata de legislatia fiscala.

images (2)Potrivit reglementarilor fiscale aplicabile in momentul de fata, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valoare nu depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

  • nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila;
  • nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Incepand de la finalul lunii ianuarie a acestui an, valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungand la 17 lei/zi, astfel ca un salariat angajat in mediu privat poate primi, o diurna neimpozabila pentru o delegatie in tara in suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi.

In acelasi timp,  sumele care depasesc aceasta valoare:

  • se supun impozitului pe salarii,
  • se includ in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).

Anterior acestei majorari, firmele puteau acorda ca diurna neimpozabila o suma de maxim 32,5 lei/zi, scrie avocatnet.ro.

 

[slideshow_deploy id=’19661′]