Primarul Păducel despre Mina Lonea: „Eu mă mir cum mai îndrăznesc oamenii să intre în abataj!”

Locuri de muncă improprii, materiale tot mai puţine, mineri care merg aproape târâş spre front în unele zone şi o stare de insecuritate.

lonea1
Acesta este tabloul sumbru de la Mina Lonea, cea de care sunt legate speranţele petrilenilor în ceea ce priveşte continuarea exploatării extractive. La Mina „geamănă” Petrila lucrurile sunt tranşate şi cale de întoarcere nu mai există. Însă, dacă la Lonea nu se schimbă ceva şi nu vor fi alocaţi bani de investiţii, mineritul nu va mai avea viitor, iar Petrila are toate şansele să ajungă un oraş mort. O spune chiar primarul Petrilei, Ilie Păducel, care a intrat în subteranele EM Lonea după 25 de ani, însoţit de viceprimarul localităţii, Vasilică Jurca, împreună cu specialişti ai unităţii extractive. „Condiţiile din subteran sunt foarte, foarte vitrege. Eu mă mir cum mai îndrăznesc oamenii să intre în abataj. Sunt foarte grele condiţiile de muncă. Nu au oamenii cu ce lucra, nu au materiale, nu au piese de schimb. Am găsit oameni pe galerie reparând reductoare de la benzile transportoare, am găsit oameni în galerie lucrând în condiţii aproape improprii, fără plasă, fără stâlpi, fără armături, fără grinzi”, a spus primarul Ilie Pădcel. Edilul spune că ar trebui ca, persoanele cu putere de decizie să se trezească şi să facă ceva, astfel încât mineritul să aibă viitor, pentru că –spune Păducel – dacă cineva se gândeşte să închidă şi Mina Lonea, atunci oraşul Petrila va fi mort.

lonea2

De precizat că echipa administrativă din fruntea Primăriei Petrila a coborât în subteran astfel încât, la dezbaterea publică ce va avea loc, joi, la Petroşani privind impactul social al închiderii activităţii miniere, să poată vorbi în cunoştinţă de cauză şi cu „lecţiile” făcute.

 

[slideshow_deploy id=’19658′]