Costel Avram: ”Interesul meu este ca lucrările la barajul de la Valea de Pești să nu afecteze alimentarea cu apă a populației”

apa14Având în vedere lucrările la care este supus barajul Valea de Peşti, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, împreună cu o delegaţie formată din reprezentanţi ai Administraţiei Bazinele de Apă Jiu şi cei ai constructorului, au efectuat o vizită de lucru la punctul unde se va desfăşura şantierul.

Scopul întâlniri a fost acela de a se găsi o soluţie, astfel încât cetăţenii Văii Jiului să nu aibă de suferit în timpul lucrărilor.

Construit între anii 1967-1973, barajul Valea de Peşti, are un volum de apă de 4,5 milioane de metri cubi şi este prevăzut ca unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din ţară, locul 35 din 246 de astfel de baraje.

apa15Barajul Valea de Peşti este principala sursă de alimentare cu apă a locuitorilor din oraşele Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi parţial Petroşani.

Totodată, fiind vorba şi de cea mai importantă sursă de alimentare a operatorului de apă din Valea Jiului, specialiştii din cadrul instituţiei sunt pregătiţi, ca pe timpul lucrărilor, să apeleze la cele două surse alternative de alimentare, captările de Lazăru şi Buta, surse care pot asigura necesarul de apă, astfel încât Staţia de Tratare din Valea de Peşti să funcţioneze corespunzător.

Una dintre problemele ridicate de directorul Apa Serv, a fost cea legată de firmele care deţin exploatări lemnoase în zonă şi care, conform celor discutate la faţa locului, vor trebui monitorizate pentru ca, în activitatea lor, acestea să nu infuleţeze turbiditatea apei provenită de la cele două captări şi astfel, operatorul de apă să fie supus unor costuri prea mari, cauzate de cantitatea de reactivi utilizată în procesul de tratare a apei.

apa17Interesul meu şi al societăţii pe care o conduc este ca populaţia Văii Jiului să nu aibă de suferit de pe urma lucrărilor care se efectuează la barajul Valea de Peşti. Pentru a preîntâmpina sistarea alimentării cu apă a populaţiei, SC Apa Serv Valea Jiului SA va apela la cele două surse alternative, captările Buta şi Lazăru, iar scopul întâlnirii de astăzi îl constituie găsirea unor soluţii viabile pentru ca cetăţenii Văii Jiului să poată beneficia de apă curentă în permanenţă. ” a declarat Costel Avram, director general al SC Apa Serv Valea Jiului.

Lucrările pe care Administraţia Bazinală de Apă Jiu (ABA Jiu) le efectuează la barajul Valea de Peşti se referă la schimbarea celor două vane de pe fundul lacului, vane cu ajutorul cărora se ţine sub control debitul de apă.

apa16Având în vedere că de la darea în folosinţă a barajului cele două vane existente nu au fost schimbate, instituţia care administrează barajul a găsit fondurile necesare pentru ca  aceste lucrări să fie implementate, vanele vechi fiind înlocuite cu unele noi, performante, conform celor declarate de Sorin Corâci, reprezentantul Administraţiei Bazinale în Valea Jiului.

Pentru a se evita neplăcerile, cei trei factori decidenţi, inclusiv constructorul, şi-au dat mâna pentru a forma o echipa, scopul fiind ca lucrările să evolueze într-un ritm normal şi fără piedici, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit în timpul lucrărilor.

O altă problemă ridicată de Costel Avram, o constituie la magistrala care preia apa de la cele două captări şi o duce până Staţia de Tratare Valea de Peşti.

Fiind vorba despre o magistrală veche, directorul Apa Serv a ridicat problema dacă aceasta va rezista presiunii la care va fi supusă şi, dacă în cazul unei avarii, cei de la ABA Jiu sunt pregătiţi să intervină.

apa13Pentru astfel de situaţii însuşi directorul ABA Jiu Craiova, Marin Tălău, prezent şi el la discuţii, a dat dispoziţie să fie luate toate măsurile necesare pentru a se interveni în timp util, fiind totusi vorba despre o mare parte a populaţiei Văii Jiului care ar avea de suferit de pe urma acestor defecţiuni.

În urma discuţiei avute la faţa locului, operatorul de apă din Valea Jiului şi-a luat toate măsurile de precauţie pentru ca activitatea firmei să nu fie influenţată negativ de lucrările care se vor efectua la baraj şi, tot conform celor dicutate, toate căile de comunicare, între cei 3 factori decidenţi sunt deschise, astfel încât toată lumea să ştie ce are de făcut, iar proiectul să se deruleze în condiţii bune.

[slideshow_deploy id=’19869′]



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »