Vizita primarului Păducel la mina Lonea, în ochii minerilor

em lonea-Inginerul Petru Bălănesc este de o viață salariat al minei Lonea. Deși e puțin probabil ca activitatea acestuia să nu fie cunoscută petrilenilor, amintim totuși că Petru Bălănesc lucrează din 1992, neîntrerupt, la mina Lonea. A fost, pe rând, muncitor geo-topo, miner, şef de schimb, inginer CFL, adjunct şef sector, şef sector producţie, şef sector securitate minieră şi director al exploatării. Este inginer miner din anul 1996 şi, de asemenea, salvator miner din anul 2000, așa încât cunoaște parcursul minei Lonea, cu bune și mai puțin bune, ca-n palmă.

Petru Bălănesc, ca foarte mulți alți ortaci de-ai săi, nu a fost pătruns de sentimente de adâncă recunoștință față de gestul primarului Ilie Păducel și al viceprimarului Vasilică Jurcă, care au descins marți în subteranul minei Lonea, pentru a vedea la fața locului cum lucrează minerii din oașul pe care-l conduc. De fapt, Petru Bălănesc este de părere că edilii orașului știau, și fără acest demers populist, cum stă treaba la mina Lonea.

petru balanescCu modestia, dar înţelepciunea caracteristică omului care lucrează în mină, acesta ne-a declarat că „este foarte bine că, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, când „ultimul bastion” al economiei locale, mina Lonea, prin salariaţii săi, face eforturi de a-şi continua activitatea, domnul Păducel şi şefii de la PSD înţeleg că nevoile minerilor, de atâtea şi atâtea ori, exprimate în mod public, nu sunt pretenţii, ci sunt doar chestiuni de bun simţ.” 

Mai mult, Petru Bălănesc, la fel ca foarte mulți dintre ortacii săi, nu uită cum aceeași edili și oameni politici pe care-i girează, promiteau, cu doar câțiva ani în urmă, marea cu sarea acelorași mineri. „Eu nu cred că, în toţi aceşti ani, domnul primar Păducel n-a avut habar despre cum lucrează oamenii acum în mina Lonea. Ne aducem aminte cum, alături de colegii dumnealui de la partid, cu parlamentarii şi miniştrii de la PSD au venit, în 2012, atât în alegerile locale, dar şi la parlamentare şi, mai apoi, la europarlamentare şi prezidenţiale, şi au spus că vor rezolva problemele mineritului, că vor găsi soluţii pentru investiţii în minerit, pentru modernizarea activităţii. Realitatea însă, aşa cum o vedem zi de zi, noi, cei care lucrăm în adâncul minei, este însă cu totul alta şi nu cred că alte vorbe frumoase, dar totodată vorbe goale, rostite acum de liderii politici în pragul alegerilor care bat la uşă, ne mai pot schimba percepţia. Noi, minerii, aşteptăm fapte şi le reamintim tuturor politicienilor că minerii sunt oameni de cuvânt şi nu-i suferă pe mincinoşi”, mai spune Petru Bălănesc.

[slideshow_deploy id=’17452′]