Siegfried Mureșan: România mai poate absorbi încă un miliard de euro, din fonduri europene, până în 31 decembrie. Suntem pe ultimul loc

sigEurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, a declarat că ,România ar mai putea să absoarbă un miliard de euro din fonduri europene, până la până în 31 decembrie 2015, ceea ce înseamnă că 8 miliarde de euro, bani alocați pentru exercițiul bugetar 2007-2013, vor rămâne necheltuiți.

‘Fonduri structurale și de coeziune România are 19,6 miliarde de euro, pentru exercițiul bugetar 2007-2013. Printr-o derogare, putem cheltui acești bani până la 31 decembrie 2015 și după aceea sunt pierduți. Din acești bani, am cheltuit 55 la sută. Acest lucru înseamnă 10 miliarde și jumătate de euro, cam 9 miliarde de euro neabsorbite. Un scenariu realist e că mai absorbim încă un miliard până la sfârșitul anului”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a precizat că România se află pe ultimul loc în Europa privind absorbția fondurilor europene.

”Eu încerc să mă concentrez în Parlament, și în Comisia pentru bugete, pe cum redefinim regulile pentru acest exercițiu (n.r. 2014 – 2020) pentru ca banii să fie absorbiți mai bine. Pentru exercițiul trecut nu se mai pot redefini regulile și chiar dacă ar mai fi voie impactul nu mai e semnificativ. Încerc să mă concentrez pentru următorii patru ani (…) Sunt state care au peste 95 la sută rată de absorbție: Estonia, Polonia, Litania. Sunt state care au între 85 și 90 la sută. Suntem codași la absorbția fondurilor europene. Pe penultimul e Bulgaria, înaintea noastră e și Ungaria”, a precizat europarlamentarul.

Deputatul european – născut în municipiul Hunedoara, este de părere că administraţiile publice locale hunedorene trebuie să fie pregătite pentru a atrage investitorii interesaţi să-şi deschidă afaceri în oraşele mici.

”Daca pana acum,investitorii au fost interesati de  municipii mari – Cluj Napoca, Braşov – acesta fiind un prim val, de acum primim semnale că aceştia sunt interesaţi să investească în oraşe mici, cum sunt Hunedoara sau Deva. Zona noastră va fi avantajată de finalizarea construcţiei autostrăzii, însă autorităţile locale trebuie să fie pregătite. Trebuie să ştim care sunt avantajele noastre, ce calificări găsim în forţa de muncă din judeţ şi mai trebuie să existe o strategie de brand”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Siegfried Mureșan a fost prezent, joi, în județul Hunedoara, pentru a a vizita combinatul ArcelorMittal. În ultima zi a Turului Investitorilor din România, Siegfried Mureşan va vizita afaceri de succes din judeţul Timiş.

 

 

[slideshow_deploy id=’20328′]