Alarmant. Complexul Energetic Hunedoara s-a scobit prin buzunare ca să facă revizia instalaţiilor de extracţie!

Inspectorii de muncă din Valea Jiului găsesc la fiecare verificare situaţii grave, fără precedent, în subteranele Văii Jiului. Sunt tot mai puţin oameni şi tot mai puţine mteriale aşa încât exploatările miniere abia mai pot funcţiona.

 

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de muncă stau cu mâna pe „butonul” de sistare a activităţii şi intervin ori de câte ori situaţia poate deveni periculoasă pentru angajaţi. Paradoxal, minerii au ajuns să se bucure când activitatea este oprită, pentru că doar în acel moment mai primesc şi ei câte ceva. Abia au găsit bani pentru revizia instalaţiilor de extracţie şi asta doar când diriguitorii mineritului au înţeles că nu e de joacă şi că oprirea unei instalaţii le blochează întreaga activitate.

45316633

„Minele viabile se confruntă cu lipsa de personal, fiindcă sunt şi foarte extinse. Mina Lupeni, de exemplu, este extinsă pe trei blocuri, Lonea este, la fel, extinsă. Necesită foarte mult personal de întreţinere, de deservire a trasportoarelor. Chiar le spuneam că, dacă nu au personal care să asigure întreţinerea, ar trebui să-şi restrângă activitatea, fiindcă e numai un chin. Electricienii de la Lupeni chiar spuneau la un moment dat că le e aproape imposibil să-şi mai facă verificările, în condiţiile în care numeric sunt foarte puţini. Problemele cele mai mari sunt,însă, cu lipsa de fonduri. În ultimul timp ne-am confruntat cu probleme deosebite. Nu sunt bani să achiziţioneze cabluri pentru instalaţiile de extracție, să facă expertizarea instalaţiilor. Toate instalaţiile de extracţie sunt cu durată de funcţionare depăşită. Numai în condiţiile în care au văzut că noi suntem pe punctul de a opri o instalaţie – şi dacă opreşti o instalaţie principală, gen schip, este clar că opreşti toată mina – au reuşit să mai facă rost de ceva bani să plătească firma care făcea expertizarea”, a declarat Ileana Bodea, şeful Serviciului SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara.

Susţineri de lemn printre stâlpii metalici

Sunt probleme deosebite iar totul porneşte de la lipsa fondurilor necesare pentru materiale şi servicii sunt probleme deosebite. La Lupeni, de exemplu, ca să nu le cadă galeria în cap, minerii au suplinit, cum au putut, lipsa stâlpilor cu susţineri de lemn, dar inspectorii de muncă au intervenit categoric. „Probleme sunt şi la susţinere. Tot la Lupeni, numărul de stâlpi era foarte mic în comparaţie cu monografia de armare, cu toate că ei s-au străduit să tragă şi susţinere de lemn. Au vent suplimentar, neavând stâlpi, şi au mers printre susţinerea metalică cu susţinere de lemn. Nu se respectă metoda cadru. În momentul în care ne-am dus în control, am oprit abatajul. Imediat au adus din altă parte 100 de stâlpi. De multe ori, cei de la mină au ajuns să se bucure că le oprim activitatea, fiindcă primesc ceva”,  a explicat Ileana Bodea.

De precizat că furnizorii de materiale şi servicii au ajuns să refuze să mai lucreze cu reprezentanţii CEH şi a sta din cauză că au restanţe mari la plată. Pe rolul instanţelor de judecată sunt zeci de dosare intentate de creditorii CEH, care încearcă să-şi recupereze banii şi se cere chiar insolvenţa companiei energetice.

[slideshow_deploy id=’19869′]