Zilele oraşului/ Aninoasa sărbătoreşte ieşirea din insolvenţă pe ritmuri de manele

     Abia scăpat din insolvenţa în care a intrat din cauza datoriilor care au depăşit cu mult posibilităţile bugetului local, oraşul Aninoasa intră în sărbătoare. Nu oricum, ci pe ritmuri de manele, iar cap de afiş sunt copiii manelistului Nicolae Guţă, Nicu şi Nicoleta Guţă.

aninoasa-820x300

 

Aninoasa este oraşul în care mâncarea se cumpără „pe caiet”, iar medicamentele se aduc pe comandă. Cei mai mulţi oameni abia îşi duc traiul de la o zi la alta, în timp ce localitatea a înregistrat un nedorit record: este prima care şi-a cerut insolvenţa în instanţă.

În luna iunie 2013, împovărat de datorii, micuţul oraş hunedorean a făcut istorie când a cerut în instanţă declanşarea procedurii de insolvenţă. De vină pentru această situaţie au fost datoriile extrem de mari, de peste 9,2 milioane de lei, care depăşeau puterea financiară a bugetului local şi care au împins localitatea în pragul falimentului. În consecinţă, edilii din Aninoasa au cerut în instanţă insolvenţa, iar Tribunalul Hunedoara a admis cererea. Magistraţii au numit un administrator judiciar, respectiv SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care să administreze localitatea alături de primar şi să încerce să aducă din nou Aninoasa pe linia de plutire. Împreună, conducătorii administrativi ai oraşului au conceput un plan de redresare, care a primit girul Consiliului Local Aninoasa, pe cel al Curţii de Conturi şi, în final, pe cel al Tribunalului Hunedoara. Punctul forte al planului de redresare l-a constituit creşterea gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, cu accent direct pe rău – platnici, dar fără ajutorul guvernamental – de unde a primit suma de de 3.707 mii de lei – Aninoasa nu avea şanse reale de a ieşi la liman. În toamna anului trecut, la finele lunii octombrie, instanţa a decis închiderea procedurii de insolvenţă, dând posibilitatea localităţii să o ia de la zero, dar problemele de bază, generate de lipsa fondurilor la buget, a locurilor de muncă, au rămas aceleaşi.

Oraşul Aninoasa s-a clădit în jurul minei de cărbuni, înfiinţată în 1885 şi la început a fost doar o colonie de mineri. În 1989 a devenit, oficial, oraş, însă în 2006 mina a fost închisă, iar asta a însemnat începutul sfârşitului. Minerii s-au trezit brusc şomeri, cu vreo 5.000 de dolari în buzunar, drept salarii compensatorii, dar banii s-au terminat la fel de repede cum au venit. Unii au plecat, alţii au rămas să spere că, într-o zi, lucrurile se vor schimba. Acum, în Aninoasa cel mai bine o duc pensionarii din sistemul minier, care au cam 2.000 de lei pe lună, mult peste media salariilor din zonă, care nu trece de 700 – 800 de lei. Cele câteva magazine sau firma de confecţii metalice nu reuşesc să absoarbă forţa de muncă, iar altceva în zonă nu mai există.

Serbează în premieră Zilele Oraşului

Şi totuşi, edilii din Aninoasa au decis să-I înveselască pe localnici şi să organizeze, în premieră absolută, Zilele Oraşului Aninoasa, manifestare ce se va desfăşura între 5 şi 6 septembri. Programul cuprinde mai multe concursi sportive, dar şi un spectacol de muzică uşoara, populară şi neplipsitele manele, mult appreciate în zonă. Şi, dacă la Uricani a venit Florin Salam în persoană, cei din Aninoasa îi aduc pe Nicu Guţă şi Nicoleta Guţă, copiii celebrului manelist Nicolae Guţă. În plus, pentru ca aninosenii să nu se simtă mai prejos decât ceilalţi locuitori ai Văii Jiului, la finalul evenimentului este programat şi un foc de artificii.

 

[slideshow_deploy id=’17217′]



« (Știre anterioară)