Încredinţări directe/ Cum a pus şeful TSD Hunedoara, Dacian Ciodaru, lucrări de milioane în “braţele” unor brutării, magazine sau firme de consultanţă

Milioane de lei băgate în conturile unor societăţi comerciale prin atribuiri. Sume mici, astfel încât să fie evitată legal procedura licitaţie, însă contracte succesive, care au crescut valoarea încasărilor. Se întâmplă la Universitatea Petroşani sau, mai exact, la Compartimentul administrativ al instituţiei de învăţământ superior, condus de Dacian Ciodaru, preşedintele TSD Hunedoara.

Dacian Ciodaru

Este vorba despre reabilitări de cămine, izolații, amenajări interioare, lucrări pentru care, în doar patru luni s-au plătit peste 2,7 milioane de lei. Paradoxal sau chiar suspect, în luna decembrie a anului trecut, până în ajun de Crăciun, s-au atribuit și câte două constracte aceleeași firme și câte trei aceluiași om de faceri ce deținea mai multe firme. Nu a avut nici cea mai mică importanță că două firme din Petrila nu aveau mai nimic în comun cu lucrările – o brutărie-cofetărie-patiserie și un magazin de cartier. În cele din urmă, ca totul să fie sau măcar să pară legal, oamenii de afaceri în cauză au mai înființat două societăţi, cu obiect de activitate corect şi au intrat imediat în hora contractelor atribuite de UPET.

În total, vorbim despre cel puţin 14 contracte date prin atribuire directă şi asta din toamna lui 2014 şi până prin martie 2015. Sursele noastre arată că s-au încheiat și câte două contracte pe zi pentru repararea căminelor, atelierelor, sălii de sport sau pentru lucrările de ignifugare. Totul s-a făcut prin achiziție directă, pe sume ce se încadrează în lege, dar cu o periodicitate atât de mare încât a ridicat semne de întrebare. Din septembrie până la sfârșitul lui decembrie,  s-a adunat o sumă care adunată depăşeşte circa 2,7 miliaone de lei, aşa încât “efortul”  a meritat cu vârf şi îndesat. Şi mai ciudat, lucrările au fost atribuite către SC SENZITIV SRL Petrila, care are ca obiect de activitate ”comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”, conform mfinante.ro, sau SC FLORIDAN PANICOM  SRL Petrila, cu obiect de activitate ”fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”, așa cum este specificat tot pe site-ul Ministerului de Finanțe. Cei doi afaceriști sunt Constantin Ramașcanu, fostul viceprimar al Petrilei, și Florin Stoica, fost jucător la Jiul Petroșani și Poli Timișoara.

Senzitiv Petrila-magazin de cartier

 

Lucrări “de patiserie cu mortar” pe încredinţare directă

Ce lucrări a făcut magazinul SENZITIV? De exemplu:  Ignifugare corp clădiri D și B, reabilitare sală sport, conform notificărilor de atribuire directă a UP.

Brutăria FLORIDAN PANICOM a fost și ea policalificată și a primit lucrări de genul: reparații curente la corp C, reabilitare Cămin studențesc  nr.4, reabilitare Cămin studențesc 5, apoi reabilitare bază sportivă.

În data de 27 noiembrie 2014, ca totul să capete aspect de legalitate, s-au născut alte două firme – SC FLORIDAN STAR CONSTRUCT SRL Petrila și SC GIGANT STAR CONSTRUCT SRL Petrila, amândouă cu același obiect de activitate: ”lucrări de învelitori, șarpante și terase la construcții”. Şi, la fix două săptămâni de la înființare, celor două firme li se atribuie direct, în aceeși zi, respectiv 11 decembrie 2014, alte trei contracte. FLORIDAN STAR CONSTRUCT ia două lucrări – reparații instalații electrice la trei cămine, 1-2-3, și reparații instalații sanitare tot la căminele respective. Valoarea totală –  140.000 lei.  GIGANT STAR prinde o singură lucrare, însă valoroasă, mai precis reparații curente amenajări interioare la aceleași trei cămine, în valoare de 160.000 lei.

 1 Floridan STAR Petrila

2 Gigant STAR Petrila

Vine Crăciunul. Hai să cheltuim banii!

Și cum anul 2014 se apropia de sfârșit, iar bani la Universitatea Petroșani mai erau, compartimentul condus de Dacian Ciodaru a muncit pe brânci să aloce până la ultimul leu, probabil. Astfel, s-au mai făcut două atribuiri directe de lucrări căter “prietenii” de la SC FLORIDAN PANICOM Petrila, ”Reabilitare cămin studențesc nr. 4” sau, mai precis, conform codului specificat pe notificarea de atribuire ”Lucrări de izolare termică”, proiect în valoare de 276.653 lei. Asta deşi eram în toiul iernii, adică prin data de 16 decembrie 2014, când orice constructor spune că nu se poate lucra. A doua lucrare s-a atribuit cu două zile de Crăciun – ”reparații curente corp C” -”Lucrări de reparații generale și renovare”, în valoare de 119.350 lei.  Iar ca cercul banilor publici să se închidă frumos şi o firmă din Tg. Jiu, SC EFICIENT LIDER SRL, cu obiect de activitate ”consultață pentru afaceri și management”, s-a apucat de reparaţii, după ce a prins două lucrări, respectiv ”reparații curente corp A” și ”reparații curente instalații electrice la căminele nr. 2 și 5”, cu o valoare 148.380 lei.  De asemenea, SC MIRUNA TRANS SRL Hațeg, care face ”transporturi rutiere de mărfuri”, a prins și ea o lucrare de ”ignifugare corp A”.

doua atribuiri-zi brutarie Petrila

doua contracte-zi firma noi cu 0 angajati

 


A mai fost în atenţia oamenilor legii

În data de 26 iunie 2012, poliția și mascații au descins la Universitatea din Petroșani, apoi acasă la directorul general administrativ Dacian Ciodaru. Anchetatorii au ridicat documente în vederea cercetării, într-un dosar penal ce viza posibile infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice de care era suspectat Dacian Ciodaru. De acel dosar nu s-a mai auzit, încă, nimic.

magazin de cartier lucrari UP

 

 

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »