Căldura din casele hundorenilor tranşată de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului intervine în problema agentului termic din Deva şi Valea Jiului, după ce s-a autosesizat, din presă, cu privire la faptul că populaţia ar putea îngheţa de frig în case.

pe-cine-a-propus-victor-ponta-pentru-avocatul-poporului-magistratul-va-fi-audiat-astazi-de-comisia-juridica-a-camerei-deputatilor-188861

Problema agentului termic ar putea fi generată de insuficienţa huilei energetice pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. Minerii scot prea puţin cărbune, iar termocentralele funcţioenază la limita de avarie. Reprezentanţii Instituţiei Avocatul Poporului au solicitat autorităţilor informaţii punctuale referitoare la măsurile luate pentru evitarea acestei situaţii neplăcute, dar şi dacă există o strategie pentru evita astfel de situaţii pe viitor. Într-o corespondenţă purtată cu oficialii de la Avocatul Poporului, primarul Devei, Petru Mărginean, a precizat că în data de 9 septembrie, al sediul Ministerului Energiei a avut loc o întâlnire cu ministrul Andrei Gerea în care s-a discutat tocmai problema stocurilor de cărbune şi situaţia Complexului Energetic Hunedoara.

„În urma acestei întîlniri, deţinătorul portofoliului acestui minister a asigurat pe reprezentantul municipiului Deva că, pentru iarna 2015 – 2016 ministerul pe care îl conduce va aloca resursele financiare necesare asigurării stocurilor de cărbune necesare funcţionării în condiţii optime a Termocentralei Mintia pe întreaga perioadă a sezonului rece”,a  precizat primarul Petru Mărginean.. Ulterior, cele două termocentrale ar urma să ajungă în administrarea autorităţilor publice locale, însă aici există o problemă legată de costurile mari pe care ar trebui să le suporte administraţiile locale. În plus, Petru Mărginean atrage atenţia, inclusiv în răspunsul înaintat Avocatului Poporului, că, teritorial vorbind, Termocentrala Mintia se află pe raza comunei Veţel, deci ar urma o procedură legislative de durată pentrua  trece în administrarea Primăriei Deva. Iar edilul Devei mai spune că, în ciuda preocupării constante faţă de acest aspect, pârghiile prin care autorităţile loacle pot interveni la acets moment sunt minime şia sta în condiţiile în care Complexul Energetic Hunedoara, care include cele două termocentare, face parte din sistemul energetic naţional, fiind un obiectiv strategic aflat sub coordonarea Ministerului Energiei.

[slideshow_deploy id=’20328′]