Mitul lui Arsenie Boca, făcător de bani pentru Mănăstirea Prislop. Cine administrează “mica avere” strânsă de la sutele de mii credincioşi?

     Sume colosale de bani se strâng la Mănăstirea Prislop de pe urma “brandului” Arsenie Boca spune un deputat al Partidului Social Românesc – condus de Mircea Geoană –, care cere Secretariatului de Stat pentru Culte să verifice ce se întâmplă cu cu aceşti bani

646x404

Deputatul PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu vrea să afle care este destinația banilor strânși la Mănăstirea Prislop în urma fenomenului Arsenie Boca!  Liliana Ciobanu este de părere că sunt sume colosale, strânse de la oameni sărmani, copleşiţi de probeleme vieţii, care vin la mormântul lui Arsenie Boca de multe ori aduşi pe braţe de rude în căutarea ultimei speranţe. “Într-una din cărțile Sfântului Ardealului, așa cum este numit Părintele Arsenie Boca, învățăturile sale ne îndrumă despre ceea ce înseamnă un bun creștin. Așa aflăm viziunea marelui duhovnic cu privire la cumpătările vieții creștine, dar și despre anumite precepte care ar trebui să stea la baza ortodoxismului, mai exact a Bisericii Ortodoxe Române. Între altele, Arsenie Boca ne învață că Dumnezeu nu are nevoie de bani, dar și cum să ne purtăm în lăcașele de cult, despre smerenie, bună cuviință, înțelepciune, etc..”, a precizat parlamentarul. Liliana Ciobanu atrage atenţia, însă, că tocmai la Prislop aceste învăţăminte sunt călcate în picoare. “Faptul că, în ultimii ani, tot românul își dorește să ajungă în acest loc sfânt, devenit un fenomen social de masă nemaiîntâlnit de la minunea de la Maglavit încoace, a transformat sfântul locaș și zonele adiacente acestuia într-un spațiu cu accente vădit comerciale, un fel de piață publică cu aer de iarmaroc, care, cu siguranță nu ar fi pe placul marelui dispărut. De la faptul că trebuie să parcurgi câțiva kilometri pe jos, la parcarea cu plată insuficientă numărului mașinilor și autobuzelor, la chioșcurile în care se vând obiecte mai mult sau mai puțin bisericești, la cuferele în care se adună bani pentru pomelnice și la timpul limitat, la doar un minut, în care poți să zăbovești lângă sfântul mormânt (păzit de bodyguarzi !!!), trecând peste înghesuiala din micuța biserică și peste lipsa unor fețe bisericești de la care să primești o îndrumare, o informație sau o vorbă bună, toate acestea te duc cu gândul la un fel de mică industrie inventată cu bună știință pentru ca anumite persoane, sau poate chiar grupuri de interese organizate, să facă bani de pe urma acestui obicei la modă !”, atrage atenţia deputatul de Giurgiu.

p1030782

Există estimări care arată că sunt cel puțin 5.000 de pelerini zilnic, iar anul trecut Mănăstirea a fost vizitată de circa 800.000 de credincioși şi zilnic aici ar fi donate sume importante de bani. “Ceea ce vreau eu să semnalez public, inclusiv Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este faptul că în urma acestei mici industrii create pe fondul emoțional al românilor în fața deja instauratului ‘brand’ Arsenie Boca se adună foarte mulți bani, despre a căror folosință nu se știe absolut nimic. Consider, cu tot respectul de bun creștin, că nu este prea ortodox ca anumiți oameni, grupări sau chiar instituții să intre în posesia banilor donați la Mănăstirea Prislop de bieți nevinovați, mulți dintre ei bolnavi și săraci, care, făcând milostenie și donații, cred că se vor vindeca, mântui sau vor fi iertați de păcate ! În acest context, în numele a mai multor români care mi-au semnalat că evenimentele de la Prislop nu ar fi tocmai în regulă, cred că statul român, care finanțează cultele religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă, ar trebui să demareze o verificare a destinației sumelor de bani care se adună acolo ! Având în vedere aspectele prezentate, vă întreb respectuos, domnule secretar de stat, în ce mod poate interveni Secretariatul de Stat pentru Culte în urmărirea folosirii banilor care se adună la Mănăstirea Prislop?”, a conchis deputatul PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu, în documentul oficial trimis conducerii Secretariatului de Stat pentru Culte.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »