Avram Iancu –  personaj de film documentar

După ce a dus numele României şi al Petroşaniului până pe cele mai îndepărtate maluri ale Canalului Mânecii, Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani, devine personaj de film documentar.

avram-iancu-550x330

 

În tentativele sale de a traversa Canalul Mânecii înot şi fără niciun fel de protecţie sportivul, orginar din Petroşani, a făcut ca Valea Jiului să devină un loc de poveste pentru cei care au fost impresionaţi de visul românului nostru.

Astfel, cunoscând eforturile şi dificultăţile întâmpinate la ultima tentativă, Televiziunea Română (TVR) a considerat că ar fi de bun augur să facă cunoscută, românilor de pretutindeni, povestea omului Avram Iancu, locurile natale şi visul său nebun de a înscrie România în Cartea Recordurilor.

În acest sens s-au făcut  4 deplasări pentru realizarea unui film documentar de 52 de minute, una pe Dunăre, două la Petroşani şi una la Dover.

Aşadar, documentarul TVR-ului cuprinde aspecte din viaţa profesională a lui Avram Iancu, personală şi nu în ultimul rând, aspecte privind împrejurimile Văii Jiului, Munţii Parâng, râurile şi lacurile din zona Petroşaniului.

Aşadar, filmul docimentar nu este doar o prezentare a unei poveşti de viaţă, ci este şi o promovare a Văii Jiului, promovare venită odată cu începutul poveştii lui Avram Iancu, românul care nu renunţă la visul de a traversa Canalul Mânecii înot, eşecul fiind doar un episod din drumul către succes.

Documentarul va fi difuzat la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie de televiziunea naţională, iar o ţară întreagă va putea afla, astfel, de Avram Iancu şi Valea Jiului, însă de această dată într-o altă lumină, departe de mineriade şi poveşti sumbre despre viaţa grea a mineritului.

[slideshow_deploy id=’17330′]