Cum este corect – nostri sau nostrii ?

Sunt numeroase situatii in limba romana cand scrierea cu un i sau cu doi devine o adevarata problema pentru cei care nu stapanesc regulile gramaticale sau care nu si-au insusit, la timpul potrivit, normele scrierii corecte.

Studiu-la-orice-varstaAl nostru/al vostru reprezinta forme de singular ale pronumelui posesiv, care, atunci cand insoteste un substantiv, acordandu-se cu acesta, devine adjectiv pronominal posesiv.

Exemplu : Pamantul este al nostru (pronume posesiv)/ Prietenul nostru intarzie (adjectiv pronominal posesiv).

Formele de plural corespunzatoare se formeaza cu ajutorul desinentei –i (un element morfologic, care, in flexiunea posesivului, adaugat la tema cavantului, exprima opozitiile de gen, numar si caz – nostr-u/noştr-i, vostr-u/voştr-i) :  Ai nostri/Ai vostri au plecat, Prietenii nostri/vostri intarzie. Aceasta transformare este insotita si de o alternanta consonantica, adica transformarea lui s in ş.

In nici o imprejurare, aparitia unui al doilea i, la formele nostri/vostri nu ar avea justificare, deoarece, in cuvintele care se scriu cu doi i, cel de-al doilea este articol. Or, pronumele si adjectivele pronominale nu se articuleaza, indiferent de pozitia lor in diversele structuri sintactice, asa cum se poate intampla cu unele adjective propriu-zise, antepuse substantivului pe care il determina : Copacii inalti se leagana in vant/ Inaltii copaci se leagana in vant (in forma inaltii, primul –i fiind desinenta de plural, iar al doilea, articolul hotarat, preluat de la substantiv).

Prin urmare, regula este usor de retinut, intotdeauna formele nostri, vostri se scriu cu un singur i.

 

[slideshow_deploy id=’19657′]

 

 

Home

 

 



« (Știre anterioară)