INSEMEX , partener în Europa

insemex in europaÎn perioada 15.09.2015 – 16.09.2015, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, condusă de Directorul General Dr. Ing. George Artur GĂMAN, a participat la cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa. Evenimentul s-a desfășurat în Finlanda, la Helsinki, unde s-au reunit participanți reprezentanți ai autorităților miniere de stat din 13 state membre: Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia și Suedia.

Tema tratată în cadrul întâlnirii din acest an a fost reprezentată de acceptabilitatea socială a activităților miniere în Europa. Deși activitățile miniere au avut în trecut un impact negativ, practicile miniere moderne instituite prin norme legislative sunt desfășurate într-un mod acceptabil social și sigur pentru mediul înconjurător, cu multe aspecte pozitive. Nevoia de a obține și menține suportul celor ce locuiesc în zonele afectate de activități miniere a fost recunoscută de către toate țările participante. Autoritățile Miniere de Stat din Europa vor continua colaborarea privind probleme specifice importante, dar si privind problemele de interes general, inclusiv asistența comuna cu privire la acceptabilitatea sociala a mineritului, evitând duplicarea activităților altor organisme Europene.

Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat în Dublin, Autoritățile Miniere din Austria, Estonia, Irlanda și Polonia au prezentat și au notificat celelalte țări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc in industria lor miniera, in timpul scurs de la cea de-a XX-a Întâlnire din Irlanda.

In cadrul ceremoniei de încheiere a întâlnirii s-a semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Autoritățile Miniere de Stat din Europa, prin care s-au concluzionat principalele beneficii ale acestei manifestări ajunsa la cea de-a XXI-a ediție. La invitația reprezentanților INCD INSEMEX Petroșani, cea de-a XXII-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa va avea loc in Romania in 2016. In cadrul întâlnirii ce va fi găzduită de INCD INSEMEX Petroșani în 2016 vor fi tratate si discutate probleme de mediu, securitate și sănătate cu privire la activitatea miniera din Europa.

[slideshow_deploy id=’19869′]