Pot să înmoaie braconierii arheologici “inima” Ministerului Culturii?! Consiliul Judeţean face toate demersurile pentru preluarea cetăţilor în administrare

Consiliul Judeţean Hunedoara lucrează în continuare la proiectul de preluare în administrare a cetăţilor dacice pentru a  le putea pune în valoare şi pentru a  le apăra împotriva căutătorilor de comori.

cautatori-de-comori-detector-de-metale

Un proiect care are nevoie de avizul Ministerului Culturii, la care se lucrează de ani de zile. Asta în timp ce braconierii arheologici au săpat zeci de gropi în ultimele zile, iar cunoscătorii fenomenului spun că momentul ales nu este deloc întâmplător.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatră Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Albă) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii. Singura pentru care s-a reuşit trecerea în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara este cetatea de la Sarmizegetusa Regia. În februarie 2013, Consiliul Judeţean Hunedoara a reuşit să preia de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO. Iar cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este singură din Munţii Orăştiei care are un regulament de vizitare şi este protejată de căutătorii de comori. Lipsa unei admibsitrări adevărate s-a văzut în ultimele zile când braconierii arheologici au săpat zeci de gropi la Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie – Luncani, cel mai probabil în urma unor detecţii neautorizate. Cunoscătorii fenomenului spun că momentul nu este întâmplător ales. De regulă,a stfel de fenomene se intensifică toamna, pe principiul “transhimanţei inverse”. Ciobanii încep să coboare de la munte cu oile, iar braconierii urcă, pentru că nu mai riscă să dea nas în nas cu un nedorit martor al activităţii lor infracţionale.

Se lucrează la stabilirea regimului juridic al terenurilor

 Între timp, Consiliul Judeţean lucrează în continuare la proiectul de preluare îna dministrare a tututor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, pentru a le pune în valoare şi pentru a le apăra. Chiar dacă lucrurile se mişcă greu, există totuşi o speranţă, în condiţiile în care chiar şi  comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a recomandat trecerea tuturor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de pe teritoriul judeţului Hunedoara în administrarea Consiliului Judeţean, după modelul cetăţii Sarmizegetusa Regia, asta după cea văzut diferenţa la faţa locului.

„Am văzut diferenţa dintre o cetate administrată cu adevărat, mă refer la Sarmizegetusa Regia, şi altele, care nu sunt administrate de nimeni. Vom face toate demersurile şi vom susţine Consiliul Judeţean Hunedoara în demersul de a prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice, care astăzi sunt ale nimănui”, spunea în urma vizitei din judeţul Hunedoara senatorul Traian Igaş, preşedintele comisiei.

Iar comisia constituită la nivelul judeţului Hunedoara lucrează la aspectele legale pe care le presupune această preluare. “Avem constituită o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara şi primăriilor pe raza cărora se găsesc aceste cetăţi. În această lună trebuie să se stabilească regimul juridic al terenurilor”, a declarat Adrian David, preşedintele CJ Hunedoara.

Patru dosare în ultimii ani

De precizat că fenomenul braconajului arheologic nu este nou şi s-a intensificat după 1989, mai ales pe fondul unor lacune legislative, dar şi în lipsa unui administrator real al monumentelor UNESCO. În ultimii patru ani au fost constituite patru mari dosare penale, cel mai cunoscut fiind cel legat de brăţările dacice în care 13 persoane au fost puse sub acuzare pe motiv că ar fi găsit în urma unor detecţii neautorizate şi au traficat ilegal 15 brăţări dacice din aur. În acest dosar instanţa a pronunţat o sentinţă definitivă, înă pe rol mai sunt alte trei lucrări penale cu zeci de persoane trimise în judecată. Oamenii legii sunt, însă convinşi că mirajul comorilor dacice nu s-a stins, chiar dacă în cazul gropilor găsite în ultimele zile la Costeşti, Blidaru sau Piatra Roşie se ia în calcul şi varianta unor posibile ritualuri mistico – religioase.

[slideshow_deploy id=’13835′]

Foto:radiotimisoara.ro



(Următoarea știre) »