Simota scapă de condamnarea pentru evaziune fiscală!

Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat sentinţa penală pronunţată de Judecătoria Petroşani şi l-a achitat pe omul de afaceri Alin Simota pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

alin-simota

Sentinţa Curţii de Apel a fost pronunţată marţi şi este definitivă. Decizia a fost luată ca urmare a apelurilor declarate, atât de Alin Simota, cât şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, împotriva sentinţei pronunţate pe fondul cauzei de Judecătoria Petroşani “Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani şi inculpatul Simota Alin împotriva sentinţei penale nr. 33/3.02.2015 pronunţate de Judecătoria Petroşani în dosarul nr. 3010/278/2013. Desfiinţează sentinţa penală apelată, şi procedând la o nouă judecată: În baza art. 17 alin. 2, art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP, achită pe inculpatul Simota Alin de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005, cu apl. art. 35 alin. 1 CP din 1969, art. 5 CP. În temeiul art. 25 alin. 5 CPP, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF – AJFP Hunedoara. În baza art. 397 alin. 5 CPP, menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin ordonanţa nr. 1261/P/2012 din 5.12.2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani asupra imobilului bloc de locuinţe D+P+2E+M în suprafaţă desfăşurată de 3075 mp, pe fundaţie de beton, pereţi zidărie cărămidă, acoperiş şarpantă, învelitoare ţiglă , cu 28 apartamente, 19 garaje, demisol şi 16 boxe, înscris în CF , aparţinând SC Simar SRL Petroşani, până la concurenţa sumei de 412.458,50 lei, urmând ca măsura asiguratorie să înceteze de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Respinge ca nefondat apelul declarat de partea civilă ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara, împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Obligă pe partea civilă apelantă ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Hunedoara la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare parţiale către stat. Definitivă”, se arată în minuta publicată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit sentinţei pronunţate de judecătorii de la Petroşani, Alin Simota a fost condamnat la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţa, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Pe lângă pedeapsa privativă, Simota a fost obligat de magistraţi ca, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIMAR SRL Petroşani prin lichidatorul judiciar al firmei, la plata sumei de 412458,50 lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data scadenţei până la data plăţii efective a prejudiciului. Alin Simota a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în calitate de reprezentant legal al SC SIMAR SRL, iar în apărarea sa Simota a cerut şi o expertiză financiar – cotabilă, care să reliefeze dacă a existat sau nu prejudiciu, precum şi situaţia financiară a firmei şi plăţile făcute de reprezentanţii legali ai acesteia. Costurile expertizei au fost suportate chiar de inculpat, care a achitat 5.400 de lei. Simota a mai fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru conflict de interese, după ce ar fi câştigat aproape 50 de miliarde de lei vechi din afacerile cu statul pe vremea în care era consilier judeţean. De asemena, mai este judecat în alte două dosare penale pentru constituirea unor grupuri infracţionale, unul de natură economică.

 

[slideshow_deploy id=’22083′]