Copiii pomenilor

Trăiesc din pomeni, iar bănuţii aruncaţi la intersecţiile de drumuri de cei care mai respectă înmormântările tradiţionale sunt mană cerească pentru mulţi săraci. Sunt „abonaţii” înmormântărilor pentru care pomenile sau colăceii primiţi de la rudele celui decedat reprezintă, de multe ori, singura masă.

cersetori

Sunt tot mai mulţi săraci care au ajuns să trăiască practic în curţile capelelor. Pentru cei care au pierdut pe cineva drag este o zi tristă, dar pentru săraci o înmormântare înseamnă încă o zi în care au ce pune pe masă. Elemer este din Vulcan, dar zi de zi vine la Petroşani şi trăieşte din ce primeşte la pomană. Atât el, cât şi cei cinci copii care i-au rămas acasă. „Ce să fac, dacă n-am nimică. Am ajutor social şi trăiesc din el cu 6 copii. Acum unul a plecat. Dacă îmi dau ceva am, dacă nu…asta este”, spune bărbatul. Ştie despre obiceiul de a se arunca bani la unele înmormântări care mai respectă tradiţia, dar spune că el nu ia. „Eu nu am luat niciodată. Dra mai sunt copii, bărbaţi femei care strâng bănuţii aruncaţi”, povesteşte Elemer. Cât reuşeşte să strângă într-o zi? E greu de cuantificat. Totul ţine de câte înmormântări sunt şi cât de darnici mai sunt oamenii, împresuraţi oricum de nevoi.

Situaţia este, până la urmă, extrem de tristă şi ţine mult de gradul de sărăcie la care a ajuns populaţia. Câţiva copii, dar şi bătrâni, care poartă după ei nelipsitele plăsuţe au devenit până la urmă clienţi fideli ai înmormântărilor şi se reped ca ulii pe bănuţii aruncaţi în intersecţii. Tradiţia spune că cel trecut la cele veşnice trebuie să aibă bani ca să poată trece Râul Styx, cel care desparte tărâmul celor vii de lumea morţilor, legătura fiind făcută printr-o barcă condusă Charon.

Statisticile indică faptul că oamenii sunt tot mai săraci. Sunt mulţi care trăiesc din venitul minim garantat, din ajutoare sociale, dar sumele sunt atât de mici încât nu au cum să ajungă pentru o familie.  Iar atunci devin „abonaţi” la înmormântări şi oferă un spectacol cumplit atunci când se îmbulzesc la bănuţii aruncaţi de rudele decedatului.

cersetori2

cersetori1