Le cade tavanul galeriilor în cap/ Un abataj oprit şi unul redimensionat la Mina Lonea

Inspectorii de Muncă au sistat, luni, activitatea la un abataj de al Mina Lonea, acolo unde lipseau cel puţin 50 de stâlpi de susţinere. Un altul va fi redimensionat, aşa încât să se încadreze în monografia de armare.

images

Inspectorii de muncă de la Petroşani au fost luni în control la Exploatarea Minieră Lonea, acolo unde s-a semnalat o surpare la tavanul a două abataje, din cauza numărului ineficient de stâlpi de susţinere. Din fericire, nu vorbim despre o surpare efectivă, însă plasa de sârmă care susţine tavanul de la abatajul nr. 25 s-a lăsat foarte mult, din cauza distanţei mari dintre stâlpi şi o nenorocire se putea produce în orce moment, dacă huila şi sterilul ar fi obturat complet galeria. „La abatajul 25 s-a lăsat plasa şi a făcut o <<burtă>>, din cauza distanţei mari dintre stâlpi. Mina Lonea şi-a întocmit deja un program de lucru de ocolire a zonei respective şi repliere a abatajului”, a declarat Ileana Bodea, şeful SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara. Practic, abatajul unde minerilor aproape le-a căzut tavanul galeriei în cap va fi scurtat cu aproximativ 10 metri, urmând să fie adus în conformitate cu monografia de armare, dat fiind faptul că şi necesarul de stâlpi va fi mai mic în această situaţie. În plus, oficialii Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţine Mina Lonea, au promis că vor trimite, în cel mai scurt timp, însă 20 de stâlpi de susţinere, tot pentru acest abataj cu probleme. Inspectorii de muncă speră ca, la finalizarea permisului de lucru, neregulile privind susţinerea de la abatajul 25 să fie înlăturate. “Sperăm ca acest abataj să fie în regulă când se finalizează permisul de lucru”, a declarat Ileana Bodea.

Dacă la această capacitate de producţie lucrurile se pot îndrepta, la abatajul 35 problemele semnalate au dus la sistarea activităţii. Ileana Bodea a explicat că aici s-a semnalat lipsa a aproape 50 de stâlpi de susţinere şi, pentru că pericolul era imens, s-a decis oprirea activităţii extractive până la remedierea problemei şi respectarea monografiei de armare.

[slideshow_deploy id=’22083′]