Trupul părintelui Arsenie Boca, mutat la Catedrala Mântuirii Neamului!?

Pelerinajul de la Mănăstirea Prislop, unde vin zeci sau chiar sute de mii de oameni le-ar face cu ochiul mai marilor Bisericii Ortodoxe Române, care ar vrea să mute trupul neînsufleţit al Părintelui Arsenie Boca la Catedrala Mântuirii Neamului, atunci când construcţia va fi finalizată.

pizap.com14434423595101

Există voci din cadrul ierarhiei bisericeşti care susţin că e posibil că într-o bună zi trupul părintelui Arsenie Boca să fie scos de la mănăstirea Prislop şi mutat la Bucureşti, unde se construieşte acum Catedrala Mântuirii Neamului. Informaţia a fost făcută publică în cadrul emisiunii “România te iubesc” difuzată duminică la Pro TV. Grav este că în calcul ar fi luate motive de oridin commercial, financiar. Pelerinajul de al Mănăstirea Prislop, unde oamenii stau la cozi immense pentru a se ruga la mormântul “Sfântului Ardealului” se va mută la Bucureşti, iar asta ar însemna bani mulţi pentru întreţinerea viitoarei catedrale. Pelerinii lasă la Prislop sume impresionante, calculate neoficial la multe milioane de euro, pentru că în zonă se fac bani din turism, din vânzarea obiectelor religioase, din pomelnice. O sumă ce rămâne în zonă acum, dar dacă trupul lui Arsenie Boca va fi mutat, şi banii vor părăsi judeţul Hunedoara.

De precizat, însă, că mormântul lui Arsenie Boca nu se află întâmplător la Mănăstirea Prislop. Cu doi ani înainte să moară, chiar Arsenie Boca a marcat locul în care îşi dorea să fie înmormântat, aici, la mănăstirea de lâgă Haţeg. În dată de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la cele veşnice şi a fost adus la mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat chiar în locul pe care îl alesese cu doi ani înainte.

 

Mănăstirea prislop, loc de pelerinaj!

 

La ora actuală, Mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga, însă cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28  noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi până acum nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, deşi anul tercut a fost depusă şi o petiţie în acest sens, semnată de mii de credincioşi.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost absolvent de medicină, teologie și bellearte, care citea deopotrivĂ Filocaliile și ultimele cărti despre quasari sau unde cuantice, fără sĂ vadă o contradicție între creștinism și stiintă, între iuțimea cunoașterii intelectuale și miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. A fost arestat și torturat de Securitate în 1948 sub acuzația de legături cu legionarii, lucru pe care l-a negat întotdeauna. Intrat în monahism la Sâmbăta de Sus în 1940, a fost mutat la Prislop, iar în 1951 a fost din nou ridicat de Securitate, apoi trimis la Canal și la Ocnele Mari, pe motiv că atrăgea prea multă lume spre credinţă.  După o vreme de pribegie, a fost primit pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor. Pensionat În 1968, părintele s-a stabilit în satul Drăgănescu pentru a picta biserică, ceea ce a făcut cu multă răbdare până în primăvara anului 1989. S-a retras la mănăstirea Sinaia, unde, în acea toamnă, a și trecut la cele veșnice. A fost înmormântat la Prislop, așa cum  și-a dorit mereu, iar Mănăstirea a devenit între timp locul  preferat de rugăciune pentru zeci de mii de oameni care cred cu tărie că Părintele Arsenie Boca îi poate ajută și după moarte. În fiecare zi cei care îşi pun speranța în Dumnezeu  vin și se roagă la mormântul celui care, deși nu a fost până acum canonizat – în ciuda unei petiţii semnată de mii de români – este considerat un sfânt și un făcător de miracole. Mormântul lui este acoperit în permanenţă de flori aduse de credincioși, iar candelele ard necontenit la căpătâiul său.

[slideshow_deploy id=’17636′]