La 105 ani de la naştere/. Memoria lui Arsenie Boca, menţinută vie şi pe Internet

Mitul lui Arsenie Boca este menţinut la cote maxime pe toate căile, iar Internetul nu face excepţie nici în acest caz.

icoana-care-plange-arsenie-boca-890x395

Sunt nu mai puţin de trei pagini ale Părintelui Arsenie Boca, prezentat drept „persoană publică”, „artist”, dar şi două grupuri, unul închis şi unul public. Prin intermediul acestora este prezentat orice mic amănutn care are legătură cu „Sfântul Ardealului”, de la fotografii, la rugăciuni, la minuni atribuite lui când era în viaţă sau chiar după trecerea la cele veşnice sau articole despre viaţa şi spiritualitatea acestuia.  Şi toate au mii de vizualizări, semn că Arsenie Boca reprezintă una dintre cele mai pregnante figuri ale Bisericii Ortodoxe Române.

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus din judeţul Hunedoara. La 105 ani de la naşterea călugărului şi la 25 de ani de la moartea lui, Arsenie Boca a devenit unul dintre cele mai populare, dar şi controversate, personalităţi ale ortodoxiei.

Arsenie Boca a fost absolvent de medicină, teologie și bellearte, care citea deopotrivă Filocaliile și ultimele cărti despre quasari sau unde cuantice, fără sĂ vadă o contradicție între creștinism și stiintă, între iuțimea cunoașterii intelectuale și miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. A fost arestat și torturat de Securitate în 1948 sub acuzația de legături cu legionarii, lucru pe care l-a negat întotdeauna. Intrat în monahism la Sâmbăta de Sus în 1940, a fost mutat la Prislop, iar în 1951 a fost din nou ridicat de Securitate, apoi trimis la Canal și la Ocnele Mari, pe motiv că atrăgea prea multă lume spre credinţă.  După o vreme de pribegie, a fost primit pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor. Pensionat În 1968, părintele s-a stabilit în satul Drăgănescu pentru a picta biserică, ceea ce a făcut cu multă răbdare până în primăvara anului 1989. S-a retras la mănăstirea Sinaia, unde, în acea toamnă, a și trecut la cele veșnice. A fost înmormântat la Prislop, așa cum  și-a dorit mereu, iar Mănăstirea a devenit loc de pelerinaj mai ales în ultimii ani.

[slideshow_deploy id=’13837′]



« (Știre anterioară)