Complexul Energetic Huedoara poate primi active valoroase de la Mina Petrila

Maşini de extracţie, instalaţii de compresoare, staţia de pompe ori instalaţii electrice de suprafaţă. Active valoroase deţinute de Exploatarea Minieră Petrila care ar putea ajunge în folosinţa celor de la Complexul Energetic Hunedoara.

page

O comisie mixtă, formată din specialişti ai Societăţii Naţionale de Închiderni Mine Valea Jiului, de care aparţine EM Petrila, şi cei ai Complexului Energetic Hunedoara, ca viitori beneficiari a discutat problema activelor care pot ajunge de la SNIMVJ la CEH, în afară de cele care pot fi utilizate la Paroşeni şi Uricani, mine neviabile la care activitatea extractivă continuă şi anul viitor. Directorul SNIMVJ, Aurel Anghel spune că „am dat celor de la CEH lista cu tot ce putem să le punem la dispoziţie cu titlu gratuit. Dânşii trebuie să facă demersurile la minister, astfel încât, printr-o hotărâre de Guvern sau printr-un Ordin de Ministru să fie diminuat capitalul social al SNIMVJ, iar la ei să fie majorat capitalul social cu aceste active”.

Pe lista activelor ce pot fi transferate se regăsesc maşini de extarcţie, instalaţii de compresoare, staţia de pompe sau insralaţii
electrice de suprafaţă.

După ce de aici s-a scos necontenit cărbune timp de un secol şi jumătate,  Mina Petrila se închide. Activitatea extractivă se va opri din data de 30 octombrie,pentru ca de la 1 noiembrie aici să fie păstrat doar personalul care lucrează efectiv la operațiunile de închidere, respectiv îndiguiri și izolarea galeriilor și abatajelor. Ceilalți angajați urmează să fie transferați la exploatările de huilă Paroşeni şi Uricani. Ulterior, unitatea minieră va intra în programul de ecologizare prevăzut pentru exploatările miniere nerentabile şi apoi terenul va intra în posesia Primăriei Petrila.
Prima atestare documentară a exploatării cărbunelui la Mina Petrila este datată 30 decembrie 1858, când compania ‘Max, Egon, Fürst’ dobândea pentru întâia oară concesiune de teren minier în zona Văii Jiului.

[slideshow_deploy id=’17330′]



(Următoarea știre) »