Iubitorii de animale au adoptat aproape jumătate din câinii din adăpostul de la Petroşani

Iubitorii de animale au ajuns să înţeleagă că, deşi nu mai sunt pe străzi, câinii fără stăpân nu sunt fericiţi nici în adăposturi. Cel puţin la  Petroşani, unde tot mai mulţi iubitori de animale caută câini fără stăpân în adăpostul public.

maxresdefault

Nicolae Ivănuş, reprezentantul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân” a precizat că gradul de adopţie este nesperat de bun, cel puţin la Petroşani. “La Petroşani, din aproximativ 700 de câini fără stăpân ridicaţi de pe străzi, aproximativ 300 au fost adoptaţi, mai ales de ONG-uri. Îmbucurător este faptul că anul acesta nu a fost nicio sesizare privind prezentarea la Serviciul de Urgenţă a vreunei persoane muşcate de câini”, a declarat Nicolae Ivănuş. Acesta a precizat că, deşi adăpostul de câini de al Petroşani este în plin proces de modernizare,lucrările urmînd să fie finalizate în jurul datei de 1 noiembrie, animalele fără stăpân sunt adunate de în continare şi se intervie cu prioritate în cazul câinilor agresivi. Aceştia sunt tranchilizaţi înainte de a fi capturaţi şi nu se mai foloseşte clasicul laţ, tocmai pentru ca suferinţa animalului să fie minimă. La ora actuală, după ce hotărârea care prevedea eutanasierea lor a fost suspendată, doar cei bolnavi maisunt omorâţi, iar restul rămân în adăposturi, aşteptând să fie adoptaţi de iubitorii de animale. În 2014, însă, la nivelul întregului judeţ, doar 959 de persoane au trecut pragurile adăposturile şi au adoptat câini fără stăpân. Alte câteva sute de animale au fost eutanasiate în cele trei luni în care legea a fost permisivă în acest sens.

În prezent, în judeţ Hunedoara funcţionează opt adăposturi pentru câini, în Hunedoara, Brad, Petroşani, Călan, Simeria, Orăştie, Deva şi Uricani. De precizat că din 69 de unităţi administrative – teritoriale, doar 29 au aderat la ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân şi numai 6 – 7 plătesc şi cotizaţia stabilită.

[slideshow_deploy id=’22083′]