Barajul de la Valea de Peşti a fost golit

Încep lucrările la Barajul Valea de Peşti, care a fost complet golit. Până în primăvară în această acumulare nu va mai fi niciun metru cub de apă.

valea-de-pestei3

Constructorul care a câştigat lucrarea de reabilitare a Barajului Valea de Peşti se poate apuca de treabă, după ce acesta a fost complet golit. Deocamdată se lucrează la amenajarea unui drum de acces, iar ulterior se va trece la schimbarea vanelor.

De precizat că, din 1973, de când a fost dat în folosinţă, barajul nu a fost golit niciodatã, deşi de o bună perioadă de timp au fost descoperite fisuri, care trebuie remediate. Acum, însă, începe în sfârşit reabilutarea acestuia prin schimbarea vanelor, iar cei care au trebuit să se reorienteze sunt reprezentanţii furnizorului de servicii de apă şi canal, ApaServ Valea Jiului SA.

Pus în funcţiune în urmă cu 40 de ani Barajul Valea de Peşti, care are o înălţime de 56 de metri, a fost ridicat din anrocamente şi etanşat în amonte cu o mască din beton asfaltic.

Cu o lungime la coronament de 237,5 metri şi o lăţime de 6,35 de metri, Barajul Valea de Peşti  asigură alimentarea cu apă potabilă  pentru populaţia din Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi o parte din Petroşani, dar are şi rol de alimentare cu apă a obiectivelor industriale din Valea Jiului. Datele tehnice arată că  lacul de acumulare de la Valea de Peşti are un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apă şi are un luciu de apă de 25 de hectare. Bazinul hidrografic al barajului este de 31 de kilometri pătraţi, în timp ce lacul are o adâncime maximă de 53 de metri şi o lungime de doi kilometri. Iniţial, la construcţia lui, barajul a fost gândit şi pentru atenuarea viiturilor, însă din cauza fisurilor apărute în timp, acest rol este mai mult teoretic decât practic. Chiar dacă în luna martie se preconizează că va începe umplerea din nou a barajului, pentru ca acesta să ajugă la capacitate maximă ar putea fi necesari chiar şi doi ani.

[slideshow_deploy id=’13836′]