Bucăţi din patrimoniul Minei Petrila mai pot fi salvate

Clădirea staţiei de pompe de la Peştera Bolii ar putea ajunge la custodele monumentului natural

Staţia de pompe a Minei Petrila, situată lângă Peştera Bolii din Petroşani, ar putea ajunge în patrimoniul Primăriei Municipiului Petroşani şi apoi la asociaţia care are în custodie monumentul natural.

schmidt

Primarul Municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, au fost joi la staţia de pompe care deserveşte Mina Petrila. Clădirea este pe teritoriul administrativ al municipiului Petroşani, iar administraţia publică poate să o preia cu titlu gratuit. Nu o poate folosi ca atare, pentru că nu poate vinde apă însă clădirea ar vrea să o amenajeze, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, şi să o dea în folosinţă celor de la Asociaţia PetroAqua, cei care au în custodie Peştera Bolii. “Staţia de apă este a Minei Petrila, care se închide. Noi putem prelua clădirea, darn u putem ţine în funcţiune staţia, pentru că nu avem voie să vindem apă. Clădirea poate fi transformată în sediu pentru Asociaţia PetroAqua. Urmează să vedem ce se va întâmpla”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Şi lucrările artistului miner Ladislau Schmidt de la Mina Petrila vrea să le salveze primarul Petroşaniului, pe care doreşte să le expună pe viitor la Muzeul Mineritului. Aici, însă, problema este că, pentru dezasamblarea  ar fi nevoie de specialişti, ca să nu se distrugă. “Sunt foarte mari şi nu pot fi luate oricum, pentru că sunt din gips şi se pot distruge. Din păcate noi nu ne putem angaja să le luăm de acolo, mai ales că sunt foarte mari, pentru că nu avem specialişti care să le desprindă în siguranţă. Vrem să le salvăm, le primim la muzeu, dar trebuie să găsim o soluţie. Poate să ne ajute  cei de la Închideri de Mine”,  declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. Edilul a precizat că lucrările “maestrului cu mână de aur”, cum a fost denumit Ladislau Schmidt, sunt reprezentative pentru arta și chiar pentru istoria Văii Jiului şi ar fi ideal să poată fi puse în valoare la Muzeul Mineritului din Petroșani. Una din lucrările artistului este de mai mulţi ani amplasată chiar pe holul Primăriei din Petroșani şi este un punct de atracție pentru toți cei care vin la municipalitate.

[slideshow_deploy id=’17330′]